Азис горд: „Сен Тропе“ чукна 128 милиона гледания

Нещо за четене
09:45 - 10 Май 2022
5132
Азис горд: „Сен Тропе“ чукна 128 милиона гледания

“10 години „Сен Тропе“ продължава да бъде най-известната българска песен по целия свят! 128 МИЛИОНА ГЛЕДАНИЯ! Тази песен е изпреварила времето си с десетилетия и фактите го доказват!”, похвали се констинбродският славей тази сутрин.

„Сен Тропе“ закова сто милиона гледания още през декември 2020 година. Очевидно интересът към него не секва и до днес.

Чалга хитът за абонати, тарикати и лъскави магнати не се отличава с кой знае колко смислен текст, но пък се оказа пророчески за десетилетието, следващо появата му. “Всички са на Сен Тропе, други на Малдивите, в Дубай пък третите”, пророкува Краля на попфолка още през 2011 г.

„Сен Тропе“ е тотален хит не само у нас, но и на Балканите. Освен в България, парчето вече звучи в още три държави, при това изпълнено от големите звезди на музикалната сцена в съответната страна.

Композицията, дело на талантливия хитмейкър Мартин Биолчев и предствено блестящо от Азис, се появи на родния пазар през декември 2011 година и буквално за няколко дни се превърна в абсолютна сензация. И до днес то е едно от най-любимите на феновете и звучи ежедневно в радио и тв ефира, a разбира се, присъства и в плейлистата на всички DJ-и.

Ритмичната песен успя да привлече вниманието и на много музиканти извън България.

Така първата кавър версия бе направена в Гърция през лятото на 2012-а година от един от най-популярните и обичани изпълнители там – Panos Kiamos. В неговия вариант парчето се казва „Fotia me fotia“ и точно както се случи и с BG оригинала, то успя да се наложи като тотален хит в южната ни съседка.

Подобна истерия с песента се наблюдава и в Румъния, където е изпята от топ артиста Florin Salam. Неговата интерпретация е запазила оригиналното заглавие на парчето – „Saint Tropez“.

Сръбската мегазвезда Keba пък направи парчето под заглавието „Ona to zna“.

Минималнатата сума, която БГ артист получава за 1000 гледания в платформата за видео споделяне, е около долар. Ако сметката е вярна, то чалга кралят е прибрал досега само от „Сен Тропе“ близо 130 000 долара. Но да не забравяме, че и следващите места в класациите за най-стриймвани клипове в “Ютюб” са също дело на Азис.

"Despacito" на Луис Фонси продължава да е най-гледано парче със 7,8 милиарда гледания, ако не броим недоразумението "Baby Shark Dance" (10,41 милиарда гледания).