Азия и Африка нахлуха в Орешак

Троянското село приюти Седмия Международен фестивал на занаятите и изкуствата

Актуални новини
21:07 - 03 Май 2019
1969
Азия и Африка нахлуха в Орешак

Седмият Международен фестивал на занаятите и изкуствата започна в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак. В него участват 14 държави от Европа, Азия и Африка. В продължение на три дни - до 5 май, те представят традиционните си занаяти и модерни изкуства, облекла, музика и кухня.

В залите на Изложението са разположени артателиета, в които майстори от страните участнички ще демонстрират характерни занаяти. Близо 80 творци представят над 830 предмета.

По време на фестивала посетителите ще могат да се насладят и на руски романси, индийски танци, музика от Балканите и дори китайска опера.

Фестивалът бе открит от кмета на община Троян Донка Михайлова. "Ние сме тук заедно, за да се докоснем до традициите на нашите народи, ние сме тук заедно и за да мечтаем. Нашата мечта е да развиваме културната индустрия в община Троян, да развиваме занаятите, да намираме нови пазари, да развиваме културния туризъм", заяви кметът.

По думите на директора на Изложението Иван Чакъров творците от тези държави са обединени от мотото "Обединени в многообразието". "Целта ни е да изградим устойчиви културологични мостове, където разстоянията и различията помежду ни са лесно преодолими. За нас това международно събитие е още една крачка към утвърждаване на Националното изложение като един международен културен център", каза Чакъров.

Посланикът на Палестина Ахмед ал Мадбух също поздрави организаторите и участниците в международния фестивал. "Година след година Националното изложение в Орешак утвърждава традицията да отваря врати на майсторите на художествени занаяти от други народи да творят красота и добро. Искам да благодаря за възможността палестинският народ и изкуството му отново да бъде представено на международния фестивал, което за нас е важно признание за утвърждаващото се присъствие на държавата Палестина на картата на света", каза още Ахмед ал Мадбух.