Баба Мика ви е смешна? Вие сте комични!

Топ
14:26 - 15 Април 2021
28566
Баба Мика ви е смешна? Вие сте комични!

Грозно хихикане, суфлиране от депутатските банки, размяна на ухилени погледи над маските и подмятания от парламентарната трибуна срещу доайена на 45-о Народно събрание - така изглеждаха реакциите на част от парламентарната група на ГЕРБ към "начина на водене" на синдикалистката и преди всичко - 79-годишната грандама на този състав на институцията Мика Зайкова. 

Да оставим настрана за момент новата й партийна принадлежност - Има такъв народ на Слави Трифонов, да пренебрегнем дори слабия й правопис в социалните мрежи, навярно дължащ се на несигурност в компютърната грамотност. И да се съсредоточим върху отношението. 

Когато то се изразява в абсолютно незачитане на житейския опит на един човек и от него лъха тотален инфантилизъм, в задачата се пита кой е смешният? Баба Мика или вие, млади представители на партията, която иначе е с европейско име? Да се подсмихвате на лапсусите на една 79-годишна жена, която ви говори с такава неподправеност и искреност, направи всъщност вас комични, незрели, неуважителни и нелепи. 

Докато вие приемахте закони-недоносчета в последните години, баба ви Мика намираше пробойните ви и в бюджета, и в социалните политики, че и в публичните дългове. Може да е отдавна пенсионер, но можете само да мълчите пред свежестта на ума й, когато говори за преизчисляване на пенсии и за цената на хляба. 

И ако си мислете, че е много "куул" да се правите на технократи и да "учите" Мика Зайкова, чиято функция в деня на раждането на този състав на парламента е по-скоро представителна, как се води правилно заседание и как гласуванията трябва да се обяват "и по групи" с насмешка, то жестоко сте се объркали.

Работата на баба ви Мика не беше да изпипва процедурните правила, а точно такава, каквато и я свърши - да ви каже две мъдри приказки за сплотяване, да ви напомни каква трябва да е България и да ви прати отвън да прочетете на фасадата "Съединението прави силата". Вие избрахте да се посмеете доволно. Такъв смях, драги парламентаристи, по приляга на петокласници. Но като че ли цялата ви политика беше такава - мутираща и недорасла. 

Мика Зайкова може да има прегърбена стойка, цели липсващи кичури на главата, да има бръчки на челото, дълбоки, колкото цепнатините на магистрала "Тракия", но за 79-те си години е създала много повече от вас и се е съхранила по-качествено от вас. Защото част от присмехулниците днес утре ще са просто обикновени нищожества. А Мика Зайкова ще си остане и след този парламент - любим събеседник по социалните въпроси на журналистите и любима баба на близките си. Тя поне е запазила чувството си за хумор и достойнството, за разлика от вас.