БАБХ: Една трета от млечните продукти са некачествени

Експерт със съвети как да купим хубав шаран

Новини
10:15 - 03 Декември 2022
3621
БАБХ: Една трета от млечните продукти са некачествени

БАБХ е открила 13 проби с отклонения в качеството на млечните продукти. Само в последната седмица на ноември те са взели 39 проби за лабораторен анализ по физикохимични показатели, за установяване наличието на вложени немлечни мазнини и за определяне на количеството сухо вещество в допустимите граници. Получени са резултатите от 35 от пробите. В 22 от тях няма установени несъответствия.

В тринадесет от пробите са отчетени отклонения. В една проба е констатирано влагане на немлечна мазнина. Останалите проби са несъответстващи на нормативната уредба по физикохимични показатели. За установените несъответствия при направените анализи са съставени 6 акта за установяване на административни нарушения, посочиха в прессъобщение до медиите от БАБХ.

БАБХ работи целогодишно и постоянно. В момента извършва проверки и затяга контрола по определени теми. Сега на дневен ред е Никулден и се проверява качеството на рибата. Следват проверки на предлагането на месото и въобще на всички храни. Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

Експертът даде съвети за какво да следим при закупуването на традиционния  шаран за Никулден. По думите ѝ търговците с годините стават все по-отговорни към храната, която предлагат. „Те са гарантът за нейното качество и безопасност. А нашите служители са ежедневно на терен и извършват проверки”, категорична е тя.

Доктор Викьова коментира и проверките за качеството на произвежданото у нас сирене с оглед на сигнал на Асоциацията „Активни потребители”, че в продукт наскоро е открито близо 90-процентно съдържание на вода. „Доколкото имаме информация, този продукт е прясно сирене. Това не е саламурено сирене и при него е допустимо водното съдържание да е по-високо. Но този конкретен бизнес оператор предстои да бъде проверен и тогава ще дадем по-подробна информация”, подчерта тя.

Доктор Викьова уточни, че окончателните анализи от проверката на млечните продукти ще бъдат готови до средата на декември.