Бъдете будни с Мене!

Култура
09:11 - 01 Ноември 2019
3645
Бъдете будни с Мене!

Автор: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний

Денят на народите будители е уникален български празник, който още при създаването си през 1922 г., показва единството в ценностите и мирогледа на държавници и Църква. Целта на празника е да се изведат като примери за подражание личности от българската история, които със своя усет за правда, активност, идеализъм, грижа за народа и саможертва са предизвикали важни промени в живота на българите. Не само това, много от тези личности са обявени за светци от Българската църква, защото тяхното дело е било не само народно, тяхното дело е било и християнско.

Нашите народни будители в огромната си част са черпели своите сили, идеи и мотивация от християнството. Призивът да бъдем будни принадлежи на първо място на Господ Иисус Христос, който многократно призовава: „Бъдете будни и се молете, за да не паднете в изкушение“ (Мат. 26:41), „Каквото говоря на вас, говоря го на всички: бъдете будни!“ (Марк 13:37).

Будността и бдението са важни изисквания пред християните. Това означава, че ставайки Христов, принадлежащ на Христос, човек трябва и да следва Христос във всичко, да изпълнява Неговите повели, сред които и тази да бъдем будни. Да си буден в християнски смисъл означава да познаваш вярата си, да я живееш активно – да отстояваш Божията правда, а не човешката, да си честен със себе си и с Бога, да си отдаден на ближните си и, не на последно място – да не забравяш Бога и в Него да търсиш подкрепа и помощ, защото Христос ни призовава: „Бъдете будни с Мене“ (Мат. 26:38).

Човекът, който култивира в себе си тези качества, е буден. Той е наясно с реалността – преценява кое е добро и кое е лошо, с кое да се съгласява и с кое – не, кое следва да се промени и как. Както ни показва историята, будителите са били ярки личности, които са променяли своето време – виждали са проблемите и са намирали начини да ги решават. И в миналото, и сега будителите се налага да се борят със статуквото, със страховете и опасенията на хората. Но будителят, който носи Христос в сърцето си, не се страхува, защото помни думите на Спасителя: „Бъдете будни с Мене!“.

Днес, когато постепенно възстановяваме празника на Народните будители от забвението, наложено му от комунизма, важна задача за нас, духовниците, е да се постараем да убедим българските младежи в ползата от будителството. Във всяко младо сърце Творецът е заложил стремежа към свобода, правда и развитие. Но този стремеж има нужда от подкрепа, от грижа и насърчение. Затова пред Българската православна църква стои като важен приоритет работата с децата и младежите, тяхното християнско възпитание и просвета.

Това образование обаче не бива да се ограничава само до заучаване на факти и събития. Християнското образование ще е такова, само ако стане част от начина живот на младия човек, ако го вдъхнови за активен и пълноценен живот и дейност. Защото само така ще можем да отгледаме поколение, в което ще има будители, които да продължат делото на своите славни предшественици.


Текстът е от dveri.bg. Lupa.bg го препубликува със съгласието на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний