Байдън бил готов да обяви война на Русия

Американският президент набеди Путин за манипулация на изборите за Конгреса

Новини
18:11 - 28 Юли 2021
2210
Байдън бил готов да обяви война на Русия

Американският президент Джо Байдън обвини руския си колега Владимир Путин в опити за вмешателство в изборите за Конгрес догодина и предупреди, че е способен да обяви война на Русия, ако кибератаките срещу Америка продължат.

Русия разпространява дезинформация продължава да извършва кибератаки в опит да повлияе на изборите за Конгрес през 2022, заяви Джо Байдън в реч пред представители на американските разузнавателни служби.

Байдън предупреди, че ако Съединените щати започнат истинска, въоръжена война с друга голяма сила, тя ще е резултат именно от сериозна кибератака срещу страната. Президентът също така се похвали, че американското разузнаване е по-добро от руското.

"Отдавна имам взимане даване със световни лидери, а след известно време опознаваш всеки човек. Путин знае, че ние сме по-добри от екипа му. И това го тревожи ужасно. Дори малко да преувеличава възможностите ни, това е добре за нас", посочи Байдън.

В същото време в Конгреса се състоя първото изслушване на специалната комисия, създадена да разследва щурма на Капитолия на 6 януари. Четирима от полицаите, участвали в сблъсъците с поддръжниците на бившия президент Тръмп, които нахлуха в сградата, описаха събитията като сцена от средновековно бойно поле.

"Физическото насилие, на което бяхме подложени, беше ужасяващо и унищожително. Колегите ми и аз бяхме удряни, ритани, бутани, пръскани с химически дразнители и дори заслепявани с вредни за очите лазери. Развилнялата се тълпа очевидно възприемаше нас, служителите на реда, които по ирония на съдбата трябва ги защитаваме, като пречка към опита й за метеж.", обясни един от разпитваните полицаи.

"Спомням си, че си помислих, че тук ще си умра," заяви друг от служителите на реда, бършейки сълзите си. Трети подчерта колко е гневен на продължаващите опити да се омаловажат фактите.

Половин година след щурма на Капитолия, са извършени над 530 ареста по случая, но работата на разследващата Комисия продължава да е обект на политически спорове.