Байдън говори за "работа, работа, работа", а американците гледат "цените, цените, цените"

"Байденомиката" рядко обръща внимание на инфлацията

Новини
17:00 - 03 Декември 2023
4538
Байдън говори за "работа, работа, работа", а американците гледат "цените, цените, цените"

В своите изказвания, посветени на икономическата ситуация в САЩ, президентът Джо Байдън обича да говори за "работа, работа, работа", но избирателите се интересуват повече от "цените, цените, цените", пише в анализ The Wall Street Journal, цитиран от Investor.

Този проблем в комуникацията е вероятно една от причините, която прави предизвикателство преизбирането на Байдън през ноември 2024 година, пише още изданието. Като цяло американската икономика се оказа по-устойчива от очакваното, но цените се повишиха с около 19% от началото на пандемията от коронавируса и това е трудно за преглъщане от американците и те търсят кого да обвинят.

Избирателите на Джо Байдън изглеждат разочаровани от неговото управление и някои от тях коментират, че няма да гласуват отново за него. Социологическите проучвания сочат, че 64% от американците се притесняват от инфлацията, а само 25% вярват, че Байдън работи върху намаляването на цените.

В същото време създаването на нови работни места в САЩ расте непрекъснато след рязкото понижение през 2020 година и това до голяма степен успокои американците. Само през 2023 година бизнесът е създал къл 239 хил. работни места в САЩ, сочат данни към края на октомври. Нивото на безработицата стигна най-ниските нива от 1969 година насам.

В редица събития през годината коментарите за "Байденомиката" и успехите на пазара на труда се опитват да проправят пътя на втори мандат за демократа. Байдън обаче рядко обръща внимание на високата инфлация в тези свои изявления. Например в реч в щата Колумбия той прави 29 препратки към създаването на работни места и само две за високите цени.

Съветници на президентската кампания на Байдън през 2020 година обаче са категорични - той иска да говори за създаването на работните места, защото това е неговият успех, но трябва да говори за инфлацията, защото това вълнува хората.

Високите цени са това, с което американците се сблъскват всеки ден. Цените на автомолилите са с 30% по-високи, на жилищата - достигат рекорди, а галон мляко струва 4 долара, спрямо 3,25 долара преди пандемията, посочва WSJ.

В последните месеци инфлацията тръгна надолу - през октомври ръстът на потребителските цени стигна 3,2%, спрямо пика през юни 2022 година от 9,1 на сто. Но потребителите не виждат това по-бавно повишение на цените.

Наред с ниските нива на безработицата в САЩ е регистрирано и увеличение на заплатите. То обаче само подхранва инфлацията, допълва още изданието.

Някои съветници в Белия дом също виждат необходимостта от по-голям фокус върху цените. Един от последните коментари по темата, направен от Байдън, обаче изглежда доста популистко насочен към бизнеса.

" Всяка корпорация, която не е понижила цените си – дори когато инфлацията е намаляла, дори [когато] веригите за доставки са били възстановени – е време да спре повишаването на цените – давайки почивка на американския потребител", каза той.

Правителството направи някои стъпки, като например да бъдат отченени мита, наложени по времето на Доналд Тръм, което направи някои вносни продукти по-евтини. Но и в самата администрация са разделени спрямо мярката - според някои съветници на Байдън ефектът ще е минимален, но политическият риск от смекчаване на търговските мерки може да е съществен, особено що се отнася до Китай.

Доналд Тръмп използва инфлацията като основна нападка срещу Джо Байдън и "Байденомиката", пише още WSJ. Пред свои избиратели в последните дни той критикува скъпите жилища, растящите лихви и цени в страната.