Байдън губи избиратели в Мичиган заради подкрепата за Израел

81-годишният президент се сблъсква с нисък рейтинг на одобрение и безпокойство и заради неговата възраст

Новини
11:49 - 02 Март 2024
2178
Байдън губи избиратели в Мичиган заради подкрепата за Израел

Предизборният щаб на Джо Байдън и високопоставени представители на неговата Демократическа партия обещаха да удвоят усилията си за спечелване на повече избиратели на фона на опитите на президента на САЩ да разреши конфликтите в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става, след като на първичните избори в щата Мичиган тази седмица бе регистриран по-масов от очакваното вот "Не подкрепям никого", символизиращ протест срещу подкрепата на Байдън за Израел. Около 13,2 процента от избирателите демократи в щата Мичиган пуснаха бюлетина, като отбелязаха на нея "Не подкрепям никого" на първичните избори след продължилия седмици наред натиск от страна на политическите активисти, показа преброяването на социологическата агенция "Едисън рисърч", цитирано от Ройтерс.

При преброени около 85 процента от всички гласове вотът с "Не подкрепям никого" е над 100 000 гласа, което е много повече над очакваното,

отбелязва агенцията.

Щабът на Байдън ще продължи "да се бори в този щат, както за неподкрепящите никого избиратели, така и за целия електорат на щата Мичиган", каза високопоставен служител на предизборната му кампания. "Президентът ще продължи да работи за мира в Близкия изток", добави той.

Твърдата подкрепа на Байдън за Израел по време на петмесечната му война с палестинското ислямистко движение "Хамас", която унищожи ивицата Газа,

предизвика възмущение и добре организиран отпор сред демократите с прогресивни разбирания и американците от арабски произход,

съсредоточени в щата Мичиган, отбелязва Ройтерс. Те поискаха от Байдън да настоява за постоянно прекратяване на огъня в ивицата Газа, а симпатизиращите му демократи да гласуват с "Не подкрепям никого" на първичните избори, за да дадат знак, че Байдън може да загуби подкрепата им на президентските избори през ноември.

Около 20 000 души гласуваха с "Не подкрепям никого" на първичните избори на демократите в Мичиган през 2012 г. - последния път, когато президент демократ се стремеше към преизбиране в този щат. През 2020 г. Байдън спечели в Мичиган с по-малко от 3 процента разлика, а някои допитвания показват, че вероятният кандидат на републиканците Доналд Тръмп този път ще има преднина в този щат при евентуален пряк двубой с него, отбелязва Ройтерс.

Бойците на "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 души за заложници на 7 октомври според израелските данни, което предизвика нападението по суша на Израел в ивицата Газа.

Палестинските здравни власти в анклава съобщиха, че досега около 30 000 души са загинали.

Представители на Демократическата партия в щата Мичиган обещаха да направят повече, за да спечелят избиратели. Ръководителят на предизборния щаб на Байдън в Мичиган Майк Фросълоун каза пред организаторите на партията, че усилията им ще се насочат към президентските избори, като ще се чука по вратите, ще има автоматични телефонни обаждания и ще се открият няколко офиса в този щат.

"Знаем, че когато избирателите видят броя на гласовете за президента Джо Байдън и за Доналд Тръмп сложени едни до други, те ще изберат Байдън", каза той и добави, че президентът на САЩ ще изложи този аргумент в своята Реч за състоянието на Съюза на 7 март.

Осемдесет и една годишният Байдън се сблъсква с нисък рейтинг на одобрение и безпокойство относно неговата възраст.

Около 35 процента от републиканците подкрепиха бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли в първичните избори в щата Мичиган, което е потенциален признак на слабост и за Тръмп. Някои от нейните избиратели споделиха, че няма да подкрепят Тръмп на президентските избори.

Каквото и да било трайно разрешаване на конфликта в ивицата Газа изглежда много далечно, а броят на жертвите продължава да расте, като според оценките една четвърт от населението е изправено пред глад. Ако Тръмп бъде преизбран, се очаква той да бъде силен поддръжник на Израел и десния му лидер Бенямин Нетаняху.

Проучване на Ройтерс/Ипсос установи, че

"екстремизмът" е основната причина за загриженост за американските избиратели преди изборите през 2024 г.,

надделявайки над икономиката или имиграцията, но повечето от тях оценяват Байдън като по-добре подготвен да се справи с този проблем.

В изявление във вторник вечер Байдън зае противоположни позиции в сравнение с Тръмп по въпроси като абортите, здравеопазването и икономиката, но не спомена нищо за ивицата Газа или войната в Близкия изток.

Вицепрезидентът Камала Харис по-късно отбеляза, че резултатите от първичните избори в Мичиган "ясно показват, че населението на щата е готово да се заеме с въпросите, които тези избори биха могли да засегнат, включително правото на глас, насилието с оръжие и репродуктивните права, но също не каза нищо за Близкия изток.

Организаторите на кампанията на вота "Не подкрепям никого" казаха, че ще продължат да създават предизвикателства за демократите, посочва Ройтерс.

"Делегацията ни планира да държи кандидата на Демократическата партия отговорен за антивоенната програма на местната общност по време на конгреса на Демократическата партия в Чикаго", обяви представител на кампанията "Слушайте Мичиган", една от организациите, които стоят зад нея. "Ще се видим там", добави той, цитиран от Ройтерс.

Както президентът Байдън, така и бившият президент Доналд Тръмп получиха значителен брой гласове, символизиращи своеобразен протест, когато си осигуриха победите на първичните избори в щата Мичиган, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл". Вестникът посочва, че сега предстои решаващият въпрос в оспорвания щат: Какво ще направят тези избиратели през ноември?

Въпреки че Байдън се сблъска с минимална опозиция на първичните избори, усилията да бъдат убедени избирателите в Мичиган да гласуват с "Не подкрепям никого" събраха десетки хиляди гласове, когато жителите на щата отидоха до урните. Гласуването отбеляза един от най-значимите символични протести до момента срещу начина, по който президентът се справя с войната между Израел и "Хамас" и хуманитарната криза в ивицата Газа, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".