Байдън към Конгреса: Да подарим победата на Путин ли?

Президентът на САЩ призова да бъде разблокирана спешно помощта за Киев

Новини
20:52 - 06 Декември 2023
4285
Байдън към Конгреса: Да подарим победата на Путин ли?

Президентът на САЩ Джо Байдън призова в сряда Конгреса спешно да одобри блокирания пакет от помощ за Украйна, съобщава ABC. Искането му дойде часове преди планираното ключово процедурно гласуване в Сената. Републиканците обещават да го блокират, като изискват и промени в политиката за сигурност на границите на САЩ.

"Конгресът трябва да поддържа нуждите на националната сигурност на Съединените щати. Честно казано, също и на нашите партньори", каза той от Белия дом. Настоя, че трябва да действа преди ваканцията. Републиканците в Конгреса са готови да дадат на руския президент Владимир Путин най-големия подарък, на който може да се надява, и да изоставят нашето глобално лидерство, не само Украйна, каза той. Не можем да позволим на Путин да спечели", каза той.

Припомняме, че по-рано в сряда в Сената на САЩ не стигнаха до Украйна. 

Брифинг за Украйна в Сената на САЩ, на който украинският лидер Владимир Зеленски не говори, в крайна сметка прерасна в ожесточен спор относно мерките за укрепване на границата на САЩ с Мексико. Няколко републиканци напуснаха срещата по-рано.

Очакваше се на закрито заседание на американските сенатори Зеленски да говори за последните развития във войната с Русия и да призове сенаторите да одобрят пакет от спешна помощ, който включва 60 милиарда долара за Украйна.

Ръководителят на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър каза, че Зеленски няма да може да говори, но продължи доклада си. В крайна сметка обаче събитието всъщност беше прекъснато поради спорове за ситуацията на границата на САЩ с Мексико, съобщават медиите.

Във вторник вечерта Байдън нарече безумие възможното прекратяване на помощта за Украйна.

"Провалът да се подкрепи Украйна е просто лудост. Това противоречи на интересите на САЩ. Просто е грешно".

По-рано Белият дом предупреди, че парите за военна помощ за Украйна може да свършат преди края на тази година.

Киев предупреди, че без тази помощ може да изгуби войната.