Байдън критикува републиканците

Те споменали, че помощта от САЩ за Украйна може да бъде намалена

Новини
09:51 - 21 Октомври 2022
1576
Байдън критикува републиканците

Американският президент Джо Байдън отправи критики към републиканци, които споменаха, че помощта от САЩ за Украйна може да бъде намалена след междинните избори следващия месец. Проучвания в момента показват възможност на изборите републиканците да спечелят мнозинство в Камарата на представителите.

По време на предизборно събитие във Филаделфия Байдън заяви: „Казаха, че ако спечелят е много вероятно да нe финансират, да не продължат да финансират Украйна. Те не разбират. Става дума за нещо по-голямо от Украйна. Става дума за Източна Европа. Става дума за НАТО. Става дума за сериозни последици“.

По-рано тази седмица републиканецът Кевин МакКарти каза, че ако партията му отбележи очакваните значителни победи на изборите няма да пише „празни чекове“ на Украйна. Предупреждението е знак за намаляваща подкрепа за финансиране на нападната от Русия страна.

Във Филаделфия относно риториката на републиканците Байдън каза още: „Те не схващат американската външна политика. Тези от другия отбор не го схващат. Не схващат, че това как постъпва Америка ще определи как ще постъпи останалият свят. Останалия свят гледа на нас като на лидер. Те гледат към нас, защото не са толкова големи или силни.“

Според Пентагона от началото на руската инвазия в Украйна през февруари, Съединените Щати са отделили 17.6 милиарда долара под формата на военна помощ като това е само част от общата сума, която включва и хуманитарна помощ.