Байдън помилва хиляди ветерани, осъдени за гей секс

Хиляди LGBT войници са били принудени да напуснат армията заради тяхната сексуална ориентация

Новини
14:33 - 28 Юни 2024
3267
Байдън помилва хиляди ветерани, осъдени за гей секс

Президентът Джо Байдън упражни едно от правомощията на своята служба, като помилва хиляди американски ветерани, които са били осъдени за „престъплението“ сексуална интимност по взаимно съгласие с друг възрастен от същия пол.

Бившите военнослужещи са съдени от военните за период от 60 години съгласно военен закон, който забранява гей секса, съобщи CNN.

Очаква се около 2000 души да бъдат обхванати от помилването, се отбелязва в доклада. „Помилването няма да промени автоматично досиетата на осъдените ветерани“, уточнява CNN, „но позволява на засегнатите да кандидатстват за удостоверение за помилване, което ще им помогне да получат обезщетения“.

Казвайки, че присъдите са „историческа грешка“, Байдън призна важната роля, която LGBT+ военнослужещите са играли в защитата на Америка през цялата история на страната.

„Военнослужещите на нашата нация стоят на фронта на свободата и рискуват живота си, за да защитят страната ни“, отбеляза президентът Байдън. „Въпреки смелостта и голямата им жертва, хиляди LGBT войници бяха принудени да напуснат армията поради тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.“

В прессъобщение Модерната военна асоциация на Америка (MMAA) припомня, че „предишният Единен кодекс на военното правосъдие член 125“ забранява сексуалната интимност „между пълнолетни по съгласие между 1951-2013 г.“, военен закон, който „е довел до осъждането на около 2000 души."

Помилването важи само за онези, които са били осъдени за секс по взаимно съгласие с друг възрастен, посочи CNN. Всеки, който е бил осъден за акт без съгласие като изнасилване, няма да бъде помилван.