Байдън предлага гражданство на мигранти, женени за американци

Програмата ще даде шанс за 500 000 съпрузи, живели 10 години в Америка

Новини
16:58 - 18 Юни 2024
812
Байдън предлага гражданство на мигранти, женени за американци

Във вторник президентът Джо Байдън ще обяви програма, предлагаща път към гражданство на стотици хиляди имигранти в САЩ нелегално, които са женени за американски граждани. Това представлява широкомащабно усилие за легализация, което рязко контрастира с републиканците съперничи на плана на Доналд Тръмп за масови депортации, предава "Ройтерс".

Програмата, която ще започне през следващите месеци, ще бъде отворена за приблизително 500 000 съпрузи, които са живели в САЩ от поне 10 години към 17 юни, казаха висши служители на администрацията на Байдън в разговор с репортери в понеделник. Около 50 000 деца под 21-годишна възраст с родител, гражданин на САЩ, също ще отговарят на условията, казаха те. По-голямата част от хората, които вероятно ще се възползват, са мексиканци, добавиха те.

Програмата ще позволи на съпрузите и децата да кандидатстват за постоянно пребиваване, без да напускат САЩ, премахвайки потенциално дълъг процес и раздяла на семейството. В крайна сметка те биха могли да кандидатстват за американско гражданство.

Байдън обеща да промени много рестриктивни имиграционни политики на Тръмп, който също се кандидатира за втори мандат в Белия дом. Но изправен пред рекордни нива на арести на мигранти на границата между САЩ и Мексико, Байдън втвърди подхода си през последните месеци.

Мярката, която ще влезе в сила, когато броят на задържаните мигранти надхвърли 2500 на ден
По-рано този месец Байдън забрани на повечето мигранти, пресичащи границата между САЩ и Мексико, да поискат убежище, политика, която отразява подобна забрана за убежище от ерата на Тръмп.

Планираната програма за легализация на Байдън за съпрузи на граждани на САЩ може да подсили предизборното му послание, че той подкрепя по-хуманна имиграционна система и да покаже как се различава от Тръмп, който отдавна има твърда позиция както по отношение на легалната, така и на нелегалната имиграция.

Очаква се Байдън да направи съобщението на събитие в Белия дом във вторник, свързано с годишнината от програмата за отложени действия за пристигане на деца.

Програмата DACA стартира през 2012 г. от бившия президент Барак Обама и тогавашния вицепрезидент Байдън и в момента предоставя облекчения при депортиране и разрешителни за работа на 528 000 души, доведени в САЩ като деца.

Администрацията на Байдън също се очаква във вторник да въведе насоки, които биха могли да улеснят получателите на DACA да получат визи за квалифицирана работа.

Говорителят на кампанията на Тръмп Каролайн Лийвит нарече новата програма на Байдън "амнистия" в изявление и повтори обещанието на Тръмп за депортиране, като каза, че той ще "възстанови върховенството на закона", ако бъде преизбран.