Байдън предложи на Мексико план за намаляване на потока от мигранти

US-президентът разговаря по телефона с Лопес Обрадор

Новини
21:14 - 23 Януари 2021
2422
Байдън предложи на Мексико план за намаляване на потока от мигранти

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи на мексиканския лидер Андрес Мануел Лопес Обрадор план за намаляване на миграционните потоци чрез справяне с първопричините им. Това се казва в изявление, публикувано от Белия дом след телефонен разговор между двамата президенти.

В разговор в петък Байдън и Лопес Обрадор обсъдиха "сътрудничеството по редица двустранни и регионални въпроси, по-специално по регионалната миграция". Президентът на САЩ очерта своя план за намаляване на мащаба на миграцията чрез справяне с нейните първопричини, разширяване на възможностите за преселване и законни алтернативни пътища на имиграцията, увеличаване на нивото на обработка на границата на молбите за убежище и премахване на драконовските имиграционни политики на предишната администрация", е отбелязано в изявлението.

САЩ са готови да работят с Европа по ключови въпроси Съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън Джейк Съливан е провел няколко телефонни разговора с представители на Фра... Прочети повече Ръководителите на двете държави "се съгласиха да работят в тясно сътрудничество за ограничаване на потоците от нелегална миграция в Мексико и САЩ. Те също така признаха важността на координацията в борбата срещу COVID-19," заключи Белият дом.

Лопес Обрадор и канадският премиер Джъстин Трюдо станаха първите чуждестранни лидери, с които Байдън разговаря по телефона като президент на САЩ. Мексико е един от най-важните търговски партньори на САЩ. През 2019 г. обемът на търговия между двете страни достигна рекордно ниво от 614,5 млрд. долара, предава ТАСС, цитирани от БГНЕС.