Байдън: Путин вади химично и биологично оръжие

Руските обвинения, че Киев разполага с такива оръжия са безпочвени, заяви US-президентът

Новини
08:43 - 22 Март 2022
2869
Байдън: Путин вади химично и биологично оръжие

Руските обвинения, че Киев разполага с биологични и химически оръжия, са неверни и показват, че руският президент Владимир Путин обмисля да ги използва във войната си срещу Украйна. Това заяви в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън, без да посочва доказателства.

"Ройтерс" съобщи, че Байдън е заявил това на кръглата маса с бизнеса.

В Луганск обявиха "доказателства", че Украйна е планирала използването на химическо оръжие

Президентът на САЩ припомни, че той е обвиняван от Путин, че родината му има биологично и химическо оръжие. Това просто не е вярно, посочи Байдън.

Забележките на президента на САЩ повтарят предишни коментари на официални лица във Вашингтон и съюзнически държави, които обвиниха Русия, че разпространява недоказано твърдение, че Украйна има програма за биологични оръжия, като възможна прелюдия към евентуално извършване на руски биологични или химически атаки.

Руското министерство на отбраната обвини Киев, без да предостави доказателства, че планира химическа атака срещу собствения си народ, за да обвини Москва в използването на химически оръжия при нахлуването в Украйна.

По-рано този месец американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан разговаря с Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, като го предупреди за последиците от "всяко евентуално руско решение за използване на химически или биологични оръжия в Украйна". Белият дом не уточни какви ще бъдат тези последствия.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за възможността от химическа атака от страна на Русия. А преди десетина дни украинската агенция УНИАН съобщи, че в Попасна, Луганска област, руските военни са използвали фосфорни боеприпаси. Информацията за това не е потвърдена от независим източник.