Байдън: Русия нарушава международното право

Американският президент увери, че САЩ ще продължи да дава оръжие на Украйна

Новини
20:02 - 30 Септември 2022
1368
Байдън: Русия нарушава международното право

Президентът на САЩ Джо Байдън реагира на обявеното от руския президент Владимир Путин анексиране на четири украински региона. Той заяви, че САЩ признават Украйна в нейните предишни, международно признати граници и обвини диктатора на Кремъл, че нарушава международното право.

Байдън също така заяви, че Америка ще помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии. 

Президентът на САЩ добави също, че Русия нарушава международното право, пренебрегва Устава на ООН и демонстрира презрението си към мирните нации навсякъде по света.

"Съединените щати осъждат днешния измамен опит на Русия да анексира суверенна украинска територия. Русия нарушава международното право, пренебрегва Устава на ООН и демонстрира презрението си към мирните нации навсякъде по света. Не се заблуждавайте - тези действия не са легитимни. Съединените щати винаги ще зачитат международно признатите граници на Украйна.

Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна да възстанови контрола върху територията си, като укрепваме военната и дипломатическата ѝ позиция, включително чрез предоставяне на допълнителна помощ за сигурност в размер на 1,1 млрд. долара", се казва в изявлението на американския президент.
В същото време Байдън обяви нови санкции срещу Русия и нейните функционери. Те влизат в сила от днес, 30 септември.

"В отговор на фалшивите твърдения на Русия за анексиране, Съединените щати, заедно с нашите съюзници и партньори, днес обявяват нови санкции. Тези санкции ще доведат до разходи за физически и юридически лица - в Русия и в чужбина - които оказват политическа или икономическа подкрепа на незаконните опити за промяна на статута на територията на Украйна", заяви президентът на САЩ.
Той също така увери Кремъл и лично Путин, че цивилизованият свят и по-специално САЩ ще направят всичко възможно, за да накарат агресора да отговаря за стореното.

"Ще мобилизираме международната общност да осъди тези действия и да потърси отговорност от Русия. Ще продължим да предоставяме на Украйна оборудването, от което тя се нуждае, за да се защитава, въпреки наглите опити на Русия да прекроява границите на съседката си.

Очаквам с нетърпение да подпиша закона на Конгреса, който ще предостави допълнителни 12 млрд. долара в подкрепа на Украйна", каза Байдън.
"Призовавам всички членове на международната общност да отхвърлят незаконните опити на Русия за анексиране и да подкрепят народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", обърна се той към световната общност.