Байдън с подкрепа за "смелите жени в Иран"

Президентът на САЩ пристигна в Южна Калифорния, за да произнесе реч за цената на здравеопазването, но при вида на протестиращите импровизира

Новини
13:36 - 15 Октомври 2022
2094
Байдън с подкрепа за "смелите жени в Иран"

"Ние сме на страната на гражданите, на смелите жени в Иран", заяви американският президент Джо Байдън и отбеляза, че е силно впечатлен от продължаващите протести в страната, предаде Франс прес.

Байдън каза, че е поразен от протестното движение, предизвикано от смъртта на младата иранка Махса Амини. "Тя отприщи в Иран нещо, което според мен няма да стихне още дълго, дълго време", подчерта той при посещение вчера в Калифорния.

Байдън пристигна в град Ървайн, Южна Калифорния, за да произнесе реч на съвсем друга тема - цената на здравеопазването в САЩ. При вида на група демонстранти, издигащи плакати с текст "Свободен Иран", обаче той обърна внимание първо на протестите, избухнали в Иран след смъртта на 16 септември на иранската кюрдка Амини, три дни след арестуването й нравствената полиция за нарушаване на нормите за облеклото.

Жените "трябва да могат да нося това, което искат, за бога", заяви Байдън. "Иран трябва да сложи край на насилието срещу собствените си граждани, които просто се ползват от основните си права", допълни той.

Освен президента подкрепата си за протестите в Иран изразиха вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който се срещна с представители на иранската диаспора в страната, и вицепрезидентката Камала Харис, поканила актрисата и активистка Назанин Бониади.

"Присъстваме на нещо забележително в цялата страна и то е оглавено предимно от жени и млади хора", заяви Блинкън.

Харис, на свой ред каза, че смелостта на тези жени е вдъхновила както нея, така и целия свят, и обеща на Бониади съдействието на Вашингтон, "за да се гарантира, че тези важни гласове ще бъдат чути, включително чрез улесняване на достъпа до интернет" в Иран.