Байдън с реч на годишнината от офанзивата на Русия в Украйна

САЩ са първи поддръжници на Украйна и военната, икономическата и хуманитарната помощ, които те й предоставиха

Новини
10:18 - 18 Февруари 2023
1546
Байдън с реч на годишнината от офанзивата на Русия в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън ще отбележи идната седмица годишнината от войната в Украйна освен с пътуване до Полша, където той ще произнесе и реч, също и с телефонен разговор с лидерите на Франция, Великобритания и Италия, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Белия дом.

От Варшава, където Байдън ще бъде във вторник и сряда, той ще изпрати послание на руския президент Владимир Путин, но също и на руския народ, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Байдън, който на 3 март ще приеме канцлера на Германия Олаф Шолц, освен това ще говори по телефона идната седмица с редица американски съюзници, добави Кърби и уточни, че става дума за Еманюел Макрон, Риши Сунак и Джорджа Мелони.

Той изтъкна, че с приближаването на годишнината от войната в Украйна "ние можем да заявим гордо, че нашата подкрепа за Украйна остава непоклатима и че международната коалиция, която подкрепя Украйна, е по-силна от когато и да е било".

Кърби отново каза, че Байдън няма намерение да посещава Украйна идната седмица и че не е предвидено той да има среща с украинския президент Володимир Зеленски, когото той прие в Белия дом през декември.

Във Варшава Байдън ще има среща с полския президент Анджей Дуда. После ще се види с групата страни, известни като Букурещката девятка, обединяваща държавите от Източна и Централна Европа, които са членове на НАТО (България, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Словакия и Чехия).

Във Варшава Байдън ще произнесе и тържествена реч.

По време на предишната си визита в Полша преди по-малко от година, Байдън беляза съзнанието на хората, като нарече руския президент Владимир Путин "касапин", преценявайки, че той не може да остане на власт. После Белият дом увери, че Байдън не е призовавал за смяна на решима в Русия.

Речта си във Варшава Байдън ще произнесе на 21 февруари. По чисто съвпадение или пък не в този ден руският президент Владимир Путин ще направи ежегодното си изявление за състоянието на Руската федерация.

САЩ са първи поддръжници на Украйна и военната, икономическата и хуманитарната помощ, които те й предоставиха или гласуваха да й предоставят от началото на руската инвазия прехвърля 100 милиарда долара. Според САЩ конфликтът се намира в решаващ момент с приближаването на края на зимата.

А Украйна настоява за ускоряване на оръжейните доставки, за да ограничи руския потенциал, тъй като се опасява, че Русия може да предприеме офанзива веднага щом времето се подобри.

Във Варшава Байдън ще трябва и да разсее страховете относно бъдещата подкрепа на САЩ за Украйна, зародили се след като долната камара на американския Конгрес се озова в ръцете на републиканците. Някои републиканци заплашват вече да поставят под въпрос помощта на САЩ за Украйна.