Байдън заяви, че прекратяването на огъня в Газа е възможно

Новини
10:07 - 12 Май 2024
1116
Байдън заяви, че прекратяването на огъня в Газа е възможно

Президентът на САЩ Джо Байдън изтъкна отговорността на палестинското ислямистко движение "Хамас" по отношение на преговорите във войната в Газа за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, предаде ДПА.

"Знаете ли, още утре би имало прекратяване на огъня, ако... "Хамас" освободи заложниците, жените, възрастните хора и ранените", заяви Байдън снощи на предизборно събитие в Медина в щата Вашингтон, съобщават от пътуващи с него журналисти.

В петък директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби посочи ясно, че преговорите са в задънена улица. Според него е много жалко, че последният кръг от преговорите в Кайро не е довел до нищо. 

Тъй като Израел и "Хамас" не преговарят пряко помежду си, Египет, Катар и Съединените щати действат като посредници. 

В навечерието на израелския Ден в памет на загиналите войници и жертвите на тероризма семействата на 38-те заложници, убити от палестинското ислямистко движение, призоваха за достойно погребение на загиналите. 

Опечалените нямат гроб, където да почетат паметта на близките си - заяви Нирит Алон, партньорка на убит мъж. 

"Молим за място за погребение на сина ни, за да намерим утеха и да преминем към следващата глава от нашия тъжен живот", заявиха вчера Хагит и Руби Чен, родителите на Итай Чен.

Моше Ахимас, баща на убития Томер Ахимас, призова правителството да "върне живите и мъртвите". В Деня на възпоменанието семейството му ще застане пред празен гроб. "Вместо Томер има земя от кибуца Нирим, напоена с кръвта му".