Байерн Мюнхен притежава най-скъпия състав в света през 2022 г.

„Баварците“ се изкачиха с цели 4 места в класацията

Спорт
20:08 - 29 Декември 2022
2968
Байерн Мюнхен притежава най-скъпия състав в света през 2022 г.

Краят на календарната година винаги е време за равносметки и по тази причина днес се обръщаме към Transfermarkt, за да проверим кои са най-скъпите футболни клубове в света за 2022 г.

Оказва се, че Байерн Мюнхен прави скок с цели 4 места нагоре, за да се озове на върха с обща стойност на състава от €933,7 млн. „Баварците“ поскъпнаха с цели €114 млн., благодарение на възхода в развитието на Джамал Мусиала и привличането на Садио Мане.

С най-сериозен ръст в себестойността пък може да се похвали Арсенал, който изневиделица се превърна в основен претендент за титлата във Висшата лига, след като толкова дълго време дори не успяваше да попадне в топ 4. „Артилеристите“ са повишили стойността си със €197 млн. Това се дължи най-вече на прогреса от младите таланти, като Букайо Сака, Габриел Мартинели и Уилям Салиба. Не бива да подценяваме и факта, че към тима се присъединиха още Габриел Жесус и Олександър Зинченко, а в същото време нито една от водещите фигури не си тръгна, както ставаше обичайно в изминалите десетина години.

Севиля пък е отборът, който загуби най-голяма част от себестойността си. „Андалусийци“ са поевтинели с 43,8% или еквивалентът на €171 млн. Клубът продаде две от звездите си - Жул Кунде и Диего Карлос, като не привлече достойни техни заместници. Логично това прати тима в борбата за оцеляване тази година, макар първоначалните очаквания да не бяха за чак такъв колапс.