Байерн постави отново на колене Меси, Мбапе и компания

Баварците спечелиха осма поредна победа в ШЛ, този път с 2:0 срещу ПСЖ

Спорт
23:59 - 08 Март 2023
4956
Байерн постави отново на колене Меси, Мбапе и компания

Байерн Мюнхен елиминира Пари Сен Жермен и се класира за четвъртфиналите на Шампионска лига. Баварският гранд спечели осминафиналния реванш на „Алианц Арена“ с 2:0 и с общ резултат 3:0 продължава напред в турнира.

Головете за германския тим отбелязаха Ерик Максим Чупо-Мотинг и Серж Гнабри, които се разписаха съответно в 61-ата и в 90-ата минути.

Двата отбора до момента се бяха срещали общо 12 пъти помежду си и имаха по 6 победи преди сблъсъка в Мюнхен тази вечер.

Безспорно, най-паметен е финалът в Шампионската лига през 2020 година, спечелен от Байерн с 1:0. Тогава гола отбеляза юношата на парижани Кингсли Коман, който донесе успеха със същия резултат на "Парк де Пренс" преди три седмици.

Това беше осма поредна победа за германците, които от сезон 2010/11 не са отпадали от елиминационната фаза на Шампионската лига, след като е спечелил първия двубой.

16 от последните 18 мача на баварците в Европа, играни на "Алианц Арена", завършиха с победи. За последно мюнхенци не успяха да отбележат гол в домакински двубой от Шампионската лига през април 2018 година.

ПСЖ направи всичко възможно да избегне елиминация на 1/8-финалите за пети път в последните седем сезона. Парижани са продължавали напред само веднъж в предишните шест случая в Шампионската лига, в които са загубили първия мач. От октомври 2020 отборът няма чиста мрежа в 13 поредни гостувания в турнира.

Ерик Максим Чупо-Мотинг водеше атаката на Байерн, а зад него действаха Кингсли Коман, Томас Мюлер и Джамал Мусиала. В средата на терена си партнираха Леон Горетцка и Йошуа Кимих, по двата фланга на защитата започнаха Йосип Станишич и Алфонсо Дейвис, а двойка централни бранители пред Ян Зомер бяха Матайс де Лихт и Дайо Упамекано и Йосип Станишич. Бенжамен Павар бе наказан, а заради травма аут беше Люка Ернандес. Садио Мане се възстанови от контузията си и се очакваше да се появи на терена през второто полувреме. Жоао Кансело, Льорой Сане и Серж Гнабри също останаха сред резервите на Юлиан Нагелсман.

Пари Сен Жермен беше без една от големите си звезди - Неймар. Бразилецът ще пропусне остатъка от сезона, но Лионел Меси и Килиан Мбапе са в отлична форма и Кристоф Галтие разчиташе те да поведат френския гранд към обрат. Фабиан Руис, Витиня и Марко Верати оформиха халфовата линия, а Ашраф Хакими и Нуно Мендеш сновяха по фланговете. На вратата стартира Джанлуиджи Донарума, а триото в отбрана беше в състав Данило Перейра, Серхио Рамос и Маркиньос.