Байерн преодоля два гола пасив, за да попилее Майнц

Роберт Левандовски продължава да пише история

Спорт
12:12 - 04 Януари 2021
1179
Байерн преодоля два гола пасив, за да попилее Майнц

Байерн (Мюнхен) записа очакван домакински успех над слабака Майнц 05 в първия си двубой за годината, с което отново е начело в Бундеслигата с 2 точки преднина пред РБ (Лайпциг). Резултатът от мача е 5:2, като мюнхенци изоставаха с 0:2 на почивката.

Това обаче изобщо не е изненада, защото за осми пореден двубой в първенството тимът на Ханзи Флик първи допуска гол в мрежата си, след което се активизира и наваксва. Нито веднъж в тези осем случая Байерн не загуби, като победите са пет срещу три равенства.

Победителят в Шампионската лига изигра безлични първи 45 минути, в които инкасира два гола, дело на Йонатан Буркарт (32’) и Александер Хак (44’). В началните минути на второто полувреме гостите удариха и две греди, но не бяха в състояние да спрат баварската машина. В 50-ата Йошуа Кимих намали на 1:2, а след още пет Льорой Сане изравни. Никлас Зюле донесе обрата в 70-ата, а Роберт Левандовски покачи на 4:2 в 76-ата от дузпа. В 83-ата полякът беше точен още веднъж.

Дейвид Алаба, който вече може да подписва с друг клуб, беше титуляр в центъра на защитата. Корентен Толисо беше предпочетен пред Леон Горетцка в халфовата линия, а на крилото Льорой Сане замени Кингсли Коман, който все още не е в кондиция за игра след лекуване на контузия. В течение на мача травма получи Серж Гнабри.

Майнц е предпоследен със само един успех досега през сезона в елита. Водещият реализатор на тима Жан-Филип Матета беше оставен на пейката. Отборът все още няма постоянен треньор, като се очаква до дни назначаването на такъв. Днес играчите бяха водени от Ян Зийверт.

Гостите показаха, че са освободени психически и смело използваха всяка възможност за атака. Те пропуснаха две положения в началото, като при единия случай Мануел Нойер отрази изстрел на излезлия сам срещу него Йонатан Буркарт.

В 8-ата Сане за малко да изведе Байерн напред, но ударът му беше хванат от стража точно на голлинията.

Положенията продължиха да се редуват и в двете наказателни полета. В 27-ата Толисо стреля слабо от отлична позиция.

Така дойде 32-ата минута, когато дълго подаване беше насочено към Буркарт от Майнц. Нападателят обаче подложи тяло и като че ли извърши нарушение срещу заелия позиция да играе за топката Жером Боатенг. И все пак съдията не реагира, след като футболистът на “05” завърши атака с шут в мрежата - 1:0. Така за осми пореден двубой в Бундеслигата шампионите първи допуснаха попадение.

Последва шанс пред Роберт Левандовски, но дебютиращият вратар на противника Фин Дамен отрази.

В 40-ата Нойер пак трябваше да се намесва, след като този път Робин Куайсон го застраши с удар до гредата.

Четири по-късно обаче Майнц все пак поведе с 2:0. Защитникът Хак засече глава след центриране от фал и капитанът на баварците нямаше какво да стори.

На почивката Флик извади Боатенг и Бенжамен Павар за сметка на Никлас Зюле и Горетцка.

Само три минути след рестарта Дани Латца за малко да покачи на 3:0 в полза на Майнц, но удари греда.

Байерн веднага наказа това, след като в 50-ата Йошуа Кимих намали на 1:2. Много скоро след това - в 55-ата, равенството вече беше факт. Този път точен беше Сане в стил "Ариен Робен" - 2:2.

Домакините не спряха и вече гонеха победата. В 64-ата те се зарадваха след автогол на Леандро Барейро. ВАР обаче забеляза засада в атаката на баварците и резултатът остана 2:2.

В 67-ата само неточният удар на Гнабри запази "хикса" към момента.
И все пак логичното се случи в 70-ата минута. Тогава Зюле отигра от въздуха за 3:2 и Байерн вече беше напред.

Интригата приключи в 76-ата, когато незабележимият до момента Левандовски вкара от дузпа за 4:2. В 83-ата Лева реализира още веднъж - 5:2.

Полската машина за голове на Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски започна 2021 година ударно - с две попадения при победата на баварците с 5:2 у дома срещу Майнц 05. Така Лева за пореден път намери място в престижна класация, този път нареждайки се до легендата Герд Мюлер.

След Мюлер, Левандовски е играчът с най-много голове след първите 14 кръга на германското първенство в историята на Байерн. Мюлер е рекордьор с 20, а Левандовски вече има 19 попадения след първите 14 кръга на сезон 2020/21 в Бундеслигата.