Балабанов от ИТН: Кабинетът иска да превърне парламента в гумен печат

БГ "Магнитски" е комунистически проект, роден от болен мозък, казва депутатът

Новини
14:15 - 29 Май 2022
2087
Балабанов от ИТН: Кабинетът иска да превърне парламента в гумен печат

Министерският съвет напоследък се опитва да превръща парламента в гумен печат. Това каза пред БНР депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. Според него се демонстрира "едноличен начин на управление, което е притеснително и страшно".

ИТН е най-конструктивният елемент на тази коалиция, каза той. Балабанов припомни, че коалицията е била сформирана срещу модела на предишното статукво, изпълнило площадите, с идеята за промяна.

"Какво се оказва 6 месеца по-късно? Видимо ние не вървим срещу тези, които управляваха, а започваме да показваме притеснителни неща в самата коалиция", продължи той. И подчерта, че в коалицията липсва комуникация по редица теми, както по отношение на плана за въвеждане на еврото, така и относно "този комунистически проект, родил се в главата на някой болен мозък, може би от Министерство на финансите".

"И нямаше как да си мълчим. Това не е клатене на коалицията, това е директно показване на проблемите. Това е най-градивният начин, по който можем да вървим."

Балабанов подчерта, че в последния момент точката с плана за приемане на еврото е била включена в дневния ред на правителственото заседание.

"И беше приет нарочно, за да покажем, че можем да го правим сами и можем да налагаме такъв тип управление. Това е деструктивно. (…) Подкрепяме идеята това евро да бъде въведено в обозрими срокове, но на база и на растежа на инфлацията, на войната, която се случи като черен лебед в целия свят, такъв ход е рисков – по най-бързия начин да бъде пробутван на тъмно, през Министерски съвет. Това е демонстрация на еднолично управление."

Коалиционното споразумение е достатъчен фундамент, който да държи коалицията и на практика е разписано като управленска програма, заяви Станислав Балабанов.

По темата със Северна Македония Балабанов коментира, че ще отстояват максимално позициите си: "Видяхме накрая, че премиерът ще хвърли този казус да се решава в парламента в неговата финална форма. Ние няма да позволим някой да предаде българския интерес."