Балабанов видя сянката на Делян Пеевски над ГЕРБ

Провал на последните преговори на ИТН в опит да спасят третия мандат

Новини
14:55 - 03 Август 2024
2986
Балабанов видя сянката на Делян Пеевски над ГЕРБ

Крайното решение се оказа предизвестено и предварително взето. Това заяви пред журналисти Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) след края на разговорите с представители на ГЕРБ-СДС, след които стана известно, че първата политическа сила няма да подкрепи реализацията на третия мандат за съставяне на редовно правителство. 

„Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. Ще си носи пълните последствия“, заяви Балабанов. 

Балабанов подчерта, че по време на разговорите между преговорните екипи на ИТН и ГЕРБ-СДС е постигнато пълно покритие по важните за държавата приоритети, но, по думите му, „сянка, надвиснала над първата политическа сила“, е скрила желанието за експертиза. 

„Един конкретен човек иска бързи избори в държавата и той се казва Делян Пеевски. На база на това, което наблюдавам в публичното пространство, си задавам въпроса да не би да е прекалено голяма сянката на Делян Пеевски над лидера на първата политическа сила. Това са отговори, които обществеността ще разбере съвсем скоро“, подчерта Балабанов. 

Постигна се една нормалност в Народното събрание, което е заслуга на „Има такъв народ“, както и опит за държавническо поведение и визия пред страната. Ще се оцени от българските граждани. Съмнявам се обаче българските граждани да простят личните и партийни интереси на конкретни хора“, посочи Балабанов за провелите се разговори на ИТН с политическите сили. 

„Темата за служебния кабинет е последваща, на база на това, което се случи днес. Дадохме историческата възможност на всички политически формации, в тази една седмица, да постъпят държавнически. Част от тях го направиха, друга част не казаха официалната си позиция. Всъщност отговорността на първата политическа сила и нейния лидер беше да видим има ли възможност в такава тежка политическа криза да пристъпи държавнически“, допълни още той. 

Днешната среща между ИТН и ГЕРБ-СДС продължи около три часа, а на нея бяха обсъждани различни теми от сферата на държавното управление.