Българи, дръжте се: Стагфлацията идва!

Актуални новини
12:06 - 12 Април 2022
14282
Българи, дръжте се: Стагфлацията идва!

"Идва стагфлацията. Историята ни дава примери и те ни показват какво може да очакваме от конкретни събития", обяви пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

"При стагфлацията от 1972 цените нарастват стремително и общата инфлация расте. И тогава държавата е плащала компенсации за спада в реалните доходи. Станала е радикална промяна в условията за международна търговия. Това е имало депресивни ефекти във всички икономики, не само САЩ. В края на 1971 цените на зърното тръгват нагоре. След април 1973 тръгват нагоре и цените на петрола, а с тях и другите горива. Съчетаването на растежа на петролните и хранителните цени създават ефект на неимоверно увеличаване на всички цени. И тогава има война във Виетнам, както сега в Украйна", добави Гълъбинов.

Според него преди 50 години е имало подобни условия за стагфлация. Ситуацията е аналогична. Икономическото положение на държавите е почти идентично. Така че може да очакваме и същите последствия, добави той.

Стагфлацията е икономическо явление, което се определя от периоди със значителна инфлация, малък или никакъв растеж и висока безработица. Икономиката ни претърпя негативни шокове, както от пандемията, така и сега от войната в Украйна. Намаля икономическата активност и се увеличиха цените, като това доведе до висока инфлация, обясни икономистът.

Ефектите върху предлагането и цените на суровините се комбинират с последиците от паричните и фискални стимули.

"Непосредственото икономическо въздействие идва под формата на големи цени на енергията, храните и суровините. С прекъсването в глобалните вериги на доставки се изостриха стагфлационните условия, които се появиха още миналата година. Увеличаването на паричните компенсации и помощи вече не са достатъчни за предотвратяване падането на частното потребление. Така допълнителните държавни разходи просто ще увеличават дълга и ще доведат до прекомерната фискална експанзия", обясни експертът.

По думите му е нужна постепенна бюджетна консолидация, както и политики за намаляване на данъците – намаление на ДДС върху храни, лекарства, енергия и горива, за да се смекчи удара от нарастващите цени и да се овладее инфлацията.

"Основните ни икономически цели трябва да са в подкрепа на икономическата активност и осигуряване стабилността на цените. Инструменти за постигане на тези цели са икономическата и социална политика, както и регулаторните рамки, които да се използват съответно за справяне с инфлацията, подкрепа на икономическата активност и текущ надзор. В противен случай отиваме към трайно висока инфлация и нисък растеж, които домакинствата и потребителите ще усетят неприятно, а накрая всичко това ще има и политически последици в бъдеще", добави Гълъбинов.