Българин ръководи американски екип от учени в битката с коронавируса

Терапията е основана на изолиране на антитела, които блокират вируса

Новини
13:19 - 22 Септември 2020
4498
Българин ръководи американски екип от учени в битката с коронавируса

Екип от американски учени, ръководен от българина проф. Димитър Димитров от университета в Питсбърг, работи върху обещаваща терапия срещу Covdi-19, основана на изолиране на антитела, които блокират вируса.

Проф. Димитров обясни принципа на действие на терапията.

“Нашето антитяло се свързва с вируса много здраво и предотвратява вирусът да влезе в клетките. Така че моментът, в който има антитяло в организма - или преди инфекция, или след инфекция, то се свързва и вирусът вече не може да продължи да инфектира клетките. Така че може да използва какво за предотвратяване на инфекция, така и за трeтиране на вече инфектирани хора”, каза той пред БНР.

Димитър Димитров е завършил Софийския университет с дисертация по химия, след което защитава докторска дисертация по биология в БАН, където е бил старши научен сътрудник. От 1990-а работи като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ.

През 2017-а основава Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг, чийто директор е в момента и където работи като професор по медицина.

Заедно с друг професор, Джон Мелорс, българинът основава и компания за разработване на антитела срещу вируси и рак.