Българин свали гръцкото знаме и развя българското на пристанището в Кавала

Заради посегателството бреговата охрана е свалила регистрационните табели от колата му, но това не го е възпряло и той отново се качил и опитал да напусне Гърция

Новини
18:00 - 05 Август 2023
8813
Българин свали гръцкото знаме и развя българското на пристанището в Кавала

В петък (04.08) членове на екипажа на "AKRA PRINOS" (кораб, превозващ работници от нефтената платформа в Кавала) виждат мъж, който сваля гръцкото знаме и издига българското на пристанището в Кавала, съобщи Кavala news, цитиран от агенция "Фокус".

Служители на Централната пристанищна администрация на Кавала се втурнали към мястото и арестували 35-годишния българин.

Нарушителят оказал яростна съпротива на пристанищните служители и дори извикал "Това е България!"

Пристанищните служители го отвели в прокуратурата. Срещу него е образувано наказателно производство за обида на национални символи, но малко след това е освободен по разпореждане на прокурора.
Наложена му е забрана да напуска страната до провеждането на съдебното заседание.

По-рано бреговата охрана е свалила регистрационните табели от колата му, но това не го е възпряло и той се качва на колата си и се опитва да напусне Гърция.

В Драма на полицейски контролно-пропускателен пункт му е  подаден сигнал да спре. Той увеличил скоростта и веднага започнал преследване, което е стигнало до границата.

Полицията информирала всички местни власти за преследването и подобен сигнал бил изпратен и до българските власти. Българинът е успял да премине през Ексохи, но е спрян от властите на българска територия.

Според информацията той е предаден на гръцките власти и е задържан в Драма, като му е повдигнато ново обвинение. Според някои сведения той е добре познато лице, известно на гръцките и българските власти с екстремистките си дейности и връзките си с националистически групи.

Министерството на външните работи също се е намесило по въпроса и е в контакт с българската страна.
35-годишният мъж е български гражданин и заяви, че е член на българска организация, която смята, че Кавала и околностите не принадлежат на Гърция, а на България. Според информацията извършителят и преди е извършвал същото деяние.

Изявлението на бреговата охрана гласи следното:

"Арестът на 35-годишен чужденец е извършен вчера по обяд от служители на службата за сигурност на Централното пристанищно управление в Кавала за нарушение на членове 167, 191А и 361 от Наказателния кодекс. По-конкретно, гореспоменатият мъж е свалил гръцкото знаме от мачтата, намираща се на южния кей на пристанището в Кавала, като го е хвърлил надолу, докато е издигнал знамето на друга държава и след това е избягал, без да се съобрази със заповедите на служителите на съответната пристанищна администрация, като същевременно е оказал силна съпротива при ареста си, използвайки обидни изрази. Предварителното разследване се извършва от Централната пристанищна администрация на Кавала"