България е блокирана от падналия сняг

Затворени са магистрали, има много закъсали камиони и автомобили

Новини
10:00 - 26 Ноември 2023
3410
България е блокирана от падналия сняг

Напълно затворени за движение са Проходът на Републиката и проходът "Шипка", съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Причината е обилният снеговалеж, навявания и паднали дървета. 

Тежка е ситуацията в град Шипка и село Шейново. На място е имало няколко закъсали автомобила, в това число линейка и пожарна. Насочена е тежка техника и към момента същите са изтеглени. 

На място са екипи на ОДМВР. 

Усложнява се обстановката по пътищата в цялата страна. Призивът на МВР е да се пътува само, ако наистина се налага.

До 10 часа сутринта са затворени пътят Шумен-Бургас до границата с област Бургас и републиканският път от Силистра до Лесово в участъка от км 108 - кръгово кръстовище с пътя Русе-Варна - до границата ОПУ Силистра. Движението се контролира от пътна полиция.

Остава затворен и Троянският проход поради снегонавяване и паднали дървета.

Движението през "Ришки" проход е ограничено в двете посоки за ТИР-ове над 12 тона поради аварирали тежкотоварни камиони на пътното платно. Движението се пренасочва през Котленски проход и се регулира от "Пътна полиция".

Възстановено е движението в двете посоки на АМ "Тракия", но само за леки коли. Тежкотоварните изчакват на място.

По пътищата Русе-Велико Търново и Русе-Шумен, както и Долни Дъбник-Златна Панега също е наложено ограничение за камиони над 12 тона поради снегопочистване. 

Мярката важи и през проходите "Превала" и "Рожен"  за ТИР-ове с ремаркета и полуремаркета.

Заради силния сняг са блокирани пътища и в Западна България. Ограничено е движението на всички автомобили по АМ "Струма" в посока Благоевград до 10-ия км поради силния снеговалеж и снегонавявания. Водачите изчакват на място. В посока Перник е ограничено движението на тежкотоварните камиони.

Временно движението по автомагистрала "Струма" в посока Перник е ограничено за МПС над 12 тона поради снеговалеж. Движението за леките автомобили е проходимо в посока Перник. Тежките изчакват на място.

Временно движението по пътя град Шипка-село Шейново е ограничено за всички моторни превозни средства поради силен снеговалеж, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Въведен е обходен маршрут по пътя град Шипка-Казанлък и по пътя Казанлък-село Дунавци.

Пътят Котел - "Петолъчката" е затворен за движение за всякакъв вид превозни средства. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление (ОПУ) - Сливен. Той поясни, че нямат връзка с колегите си от община Котел, защото там няма ток и интернет.

Пътищата са заснежени, духа силен вятър, има навявания.

Около два-три см е снежната покривка в Сливен.

Общо 29 машини чистят снега по пътищата в областта, включително и Автомагистрала "Тракия". Там движението е при зимни условия, има силен вятър, снеговалеж и водачите трябва да се движат с повишено внимание, казаха още от ОПУ.

Закъсал ТИР с македонска регистрация е блокирал движението на автомагистрала „ Струма”. 

Камионът е с неподходящи за сезона гуми и е аварирал между втори и трети тунел в посока София, съобщи директорът на ОПУ – Перник Емилия Ваклинова. Правят се опити тежкият автомобил да бъде изтеглен, за да се отпуши трафикът и да могат машините, които са попаднали в тапата, да изчистят платното. По-рано вчера проблеми е имало и в посока Перник, съобщиха водачи. Усложнена е пътната обстановка в целия регион. Машините едва насмогват да изчистят шосетата, а снегът продължава да вали. На територията на община Перник пътищата са проходими при зимни условия. Техниката е на терен, казаха от общината. Екипи на пожарната и аварийно- спасителният отряд работят по премахването на паднали клони в различни райони на общината.

Ограничени за камиони над 12 тона са участъци от трите магистрали, достигащи София. Заради силния снеговалеж и протичащото почистване ТИР-овете не могат да се движат между пътен възел Бобошево и столицата на Струма, и в двете посоки между Пловдив и София на "Тракия" и от Ботевград до София по "Хемус". Тежкотоварният трафик е ограничен и в посока Благоевград на магистрала "Струма", както и в цяла Северозападна България. 

По-рано вчера снеговалежите доведоха до проблеми при преминаването през прохода Петрохан и някои други пътища в Монтанска област, които впоследствие бяха почистени.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в посока София от пътен възел "Долна Диканя" до София на автомагистрала "Струма" поради силен снеговалеж и почистване, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Необходимо е водачите изчакват на място, като спазват указанията на служителите на "Пътна полиция".​ Същото е ограничението и в двете посоки​ по автомагистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до София и по автомагистрала "Хемус" от Ботевград до София