България готви нов пакет военна помощ за Украйна

Една от последните известни пратки включваше 150 бронирани машини - БТР-и, БРДМ-и, самоходни гаубици "Гвоздика"

Новини
20:00 - 15 Юни 2024
4116
България готви нов пакет военна помощ за Украйна

България готви нов голям пакет военна помощ за Украйна. Това се разбра от изявление на служебния военен министър Атанас Запрянов, предава СЕГА. 

„България ще предостави излишно военно оборудване на Украйна. Предстои да утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или на военновременните формирования“, заяви министърът след участието си в двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел. 

Той припомни, че в съответствие с решение на Народното събрание служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна, като има яснота с какво допълнително може да допринесе страната ни. „За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна“, посочи министър Запрянов.

„Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава“, уточни министър Запрянов и допълни, че голяма част от съюзниците в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към Алианса. „НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска този конфликт да ескалира, а иска справедлив мир - това означава Украйна да защити своята територия“, коментира министърът на отбраната.

България вече предостави няколко пакета военна помощ на Украйна и Киев не пропуска случай да й благодари за даденото. Обичайно това става по предложение на МО и армията, после следва решение на правителството и накрая се приема акт на Народното събрание, което го разрешава. На няколко пъти решенията на НС бяха бланкетни и даваха по-широки възможности на съответните кабинети да дават оръжие.

За транспортирането на пратките се използваха и използват огромни военно-транспортни самолети, както и жп композиции.

Какво точно се дава е прикрито като държавна тайна, но е известно, че сред предоставеното са много боеприпаси - патрони, снаряди. Обявено бе, че са дадени и ракети за ракетни комплекси С-300. 

Една от последните известни пратки включваше 150 бронирани машини - БТР-и, БРДМ-и, самоходни гаубици "Гвоздика".

Наскоро военният министър Атанас Запрянов обяви, че България дава такова въоръжение, с което практически не може да стигне до поразяване на цели на руска територия.