България кръстосва шпаги с европейския шампион

Двубоят е тази вечер във Флоренция на стадион “Артемио Франки”

Спорт
10:59 - 02 Септември 2021
1662
България кръстосва шпаги с европейския шампион

Тази вечер в 21:45 часа България се изправя срещу европейския шампион Италия в сблъсък от световните квалификации в група “С”. Двубоят е във Флоренция на стадион “Артемио Франки”, на който преди над 55 години години “лъвовете” записват една от най-славните си победи - 2:1 над Белгия в баража за Световното първенство в Англия след два гола на легендата Георги Аспарухов-Гунди.

Сега родните национали имат честта да са първият тим изправил се срещу Италия, след като "адзурите" триумфираха на Евро 2020 преди около 50 дни. Все още не е ясно дали "трикольорите" ще направят шпалир на шампионите, които се очаква да покажат и купата пред своите фенове, които се очаква да бъдат около 19 000 по трибуните предвид мерките срещу Covid.

Интересното е, че италианците в лицето на Роберто Манчини и Леонардо Бонучи обявиха този мач за най-важния за тях от предстоящите, тъй като е първи след титлата и трябват три точки, за да пътуват за Швейцария, като първи в групата. Домакините имат нужда от положителен резултат, за да изравнят европейския рекорд на Испания от 35 мача поред без загуба, докато България никога не е побеждавала четирикратните първенци на планетата на тяхна земя. Освен това "лъвовете" нямат успех в официален мач от ноември 2019 година срещу Чехия, като в последените 15 двубоя имат едва една победа срещу скромния тим на Гибралтар.

“Скуадра адзура” пък е в серия от 15 поредни победи и общо 34 мача без загуба на сметката си, така че ако измъкнат нещо довечера, националите със сигурност ще привлекат много сериозен интерес.

За всеки е ясно, че разликата в класите между двата отбора е доста сериозна в полза на италианците. Роберто Манчини разполага със звезди от световна величина, които освен всичко друго притежават и огромно самочувствие, което дори се е повишило след последния им голям успех. Италия е абсолютен фаворит в този мач и всичко различно от победа ще бъде прието за огромна изненада.

България обаче няма какво да губи довечера. “Лъвовете” до голяма степен загубиха шансове в битката за участие на Световното първенство в тази тежката група още след първите си три мача, в които записаха - две загуби от Швейцария (1:3) и Италия (0:2) у дома и равенство със Северна Ирландия (0:0) като гост. Така нашите момчета могат да играят освободено и да се борят за честта си. Мач срещу европейския шампион е голяма възможност за всеки от националите ни да блесне на голямата сцена и да привлече вниманието към себе си, ако направи силно представяне.

Малко или много българите ще могат да разчитат и на подценяване от страна на съперника. Подобно нещо не е невъзможно да се случи с оглед на голямата разлика в класите. Въпросът е дали възпитаниците на Ясен Петров ще се възползват достатъчно добре от този факт.

Традиционно обаче България играе трудно срещу Италия. Двата тима имат общо 20 официални мача помежду си, в които “Лъвовете” имат 2 победи, като са допуснали 11 загуби, а 7 срещи са завършили наравно. Головата разлика е 16:31 в полза на “Адзурите”.

Роберто Манчини заяви, че няма да прави големи промени в състава, с който игра на финала срещу Англия на “Уембли”. Очаква се на вратата да бъде Донарума, а пред него в защита да действат Ди Лоренцо, Бастони, Бонучи и Емерсон. Жоржиньо ще бъде опорен халф, а Верати и Барела ще движат играта в средата на терена. Киеза и Инсиние ще действат по двете крила, а атаката ще води Имобиле.

Ясен Петров пък има няколко въпросителни около стартовия състав. Вратар най-вероятно ще бъде някои измежду Николай Михайлов или Георги Георгиев под рамката. В отбрана Турицов или Андреа Христов ще спорят за поста десен защитник, докато Валентин Антов, Петко Христов и Антон Недялков са сигурни титуляри. Капитанът Георги Костадинов ще изведе отбора, но другите двама до него ще бъдат избрани измежду Ивайло Чочев, Петър Виданов, Кристиян Малинов и Доминик Янков. По двете крила ще са Кирил Десподов и Георги Йомов, а в атака ще започне Атанас Илиев.