България приема международен турнир по футбол за бездомни хора

Състезанието започва от 14 септември тази година

Новини
10:26 - 31 Юли 2020
1383
България приема международен турнир по футбол за бездомни хора

България ще бъде домакин на международен турнир по футбол за бездомни хора от 14 до 18 септември тази година.

Това съобщи организаторът на събитието Виктор Кирков, който е създател и мениджър на „Отбор на надеждата“. „Изпратили сме покани до състави от седем държави – Босна и Херцеговина, Румъния, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Литва. Босненците и румънците вече потвърдиха участието си. Домакин на събитието ще бъде град Перущица. Вече сме резервирали хотелите, където ще настаним гостуващите отбори“, коментира Кирков.

Той допълни, че този турнир е единствената възможност за международна изява на отборите от региона за годината, тъй като заради пандемията от COVID-19 световното първенство по футбол за бездомни хора в Тампере (Финландия) беше отменено. „Много от тези момчета са се готвили месеци наред, за да представят страната си на голям футболен форум, и за тях възможността да играят в България може да промени целия им живот. Едно от условията за участие на турнира в Перущица е до този момент футболистите да не са играли на световни първенства по футбол за бездомни хора. Именно по този начин ще дадем шанс на най-нуждаещите се“, добави създателят на „Отбор на надеждата“.

Ако заради ситуацията с COVID-19 някой отбор не успее да дойде в България, той ще бъде заместен от състав от младежи търсещи убежище в нашата страна, настанени в регистрационния център в гр. Харманли. При нужда в състезанието ще се включи и втори „Отбор на надеждата“. Селекционните турнири за избор на български национален тим стартираха преди девет дни в Самоков и продължиха миналата неделя на Национална футболна база „Бояна“. Във втората надпреварата се включиха състезатели от Сливен, Пазарджик, Пловдив, Самоков, София, Варна, Нова Загора и Пордим.

Идната неделя към участниците ще се присъедини и отбор от възпитателното училище-интернат в Ракитово. Извънредното положение и прекъснатият присъствен учебен процес попречи в селекционните турнири да се включат още футболисти от Стара Загора, Кюстендил, Петрич Враца и Берковица. Съставът на националния „Отбор на надеждата“ ще бъде избран и обявен на 23 август.