България с червен картон за Северна Македония в ЕС

Съседката ни не е готова да започне преговори, заяви външният министър Екатерина Захариева

Новини
21:01 - 17 Ноември 2020
3457
България с червен картон за Северна Македония в ЕС

България спира преговорите за членството на Северна Македония в ЕС. Това стана ясно от думите на Екатерина Захариева.

Страната ни няма да подкрепи преговорната рамка за съседката ни, обяви външният министър на брифинг.  Въпросът за присъединяване на съседката ни и Албания е тема на днешната онлайн среща на Съвета по "Общи въпроси".

Северна Македония не е готова да започне преговори за членство в Еворпейския съюз, заяви Захариева. На срещата с външните министри тя е обяснила, че Скопие нарушава Договора за приятелство от 2017 година. През последните две седмици страните проведоха преговори, но не успяха да се разберат. А, за да започнат преговорите за членство в Европейския съюз всички страни членки трябва да кажат „да”. За да даде зелена светлина, страната ни настоява да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика и поставя три условия.

Според Захариева предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде отразен в настоящия си вид. Позицията на Република България се основава върху рамковата позиция на парламента. 

"Тя е известна в публичното пространство над една година, както на колегите и от Северна Македония. Настоявахме да залегнат три основни условия - придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка", обясни Захариева.