България сред първите, показали филма на Шон Пен за Украйна

Куп дипломати се изсипаха на премиерата на „Суперсила“ в София

Новини
15:45 - 09 Юни 2023
2590
България сред първите, показали филма на Шон Пен за Украйна

В България бе една от първите прожекции на филма на Шон Пен за Украйна - „Суперсила“. Посолството на Украйна в Република България и фондация Humanity for Freedom бяха домакини на премиерата в София.

Филмът, съвместна режисура на Шон Пен и Аарон Кауфман, цели да представи на зрителите героизма на хората, които се борят за Украйна, както и да демонстрира решителността и храбростта на президента на Украйна Володимир Зеленски, разказват организаторите. В знак на подкрепа и съпричастност на събитието присъстваха Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас и неговата съпруга, Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия у нас, както и много други представители на дипломатическия корпус. 

„През последните дни преживяваме още едно зверство от страна на Русия - взривяването на язовир Каховка. Руските агресори за пореден път доказаха, че са заплаха за всички живи същества.

Заедно трябва да спрем тази терористична държава, а виновниците да бъдат изправени пред съд за престъпната си агресия.

Този документален филм е посветен на това“, каза Олеся Илашчук, посланик на Украйна у нас. 

„Украйна е на фронтовата линия във войната с авторитаризма, но страни като България също се борят с агресивното поведение на Путин. Затова трябва да покажем на всички българи колко е важно да продължим да се борим срещу ерозията на свободата“, добави президентът на Humanity for Freedom Дейн Уотърс, който откри събитието.

„За мен нашата „Суперсила“ не принадлежи на един човек, тя е във всеки украинец, всеки войник, всеки защитник, лекар, спасител, пожарникар, сапьор, инженер, дипломат, репортер, доброволец. Милиони, милиони украинци се изправят като един – това прави нашата суперсила безгранична. Това прави нашата суперсила завладяваща и, независимо къде по света гледате този филм, вие усещате част от суперсилата на Украйна в себе си“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в специално видео обръщение към зрителите на прожекцията. 

През 2022 година,

в епицентъра на военните действия в Украйна, Шон Пен и Аарон Кауфман посещават държавата шест пъти, за да създадат документален портрет на украинския президент Володимир Зеленски

и на неговото военно ръководство. Още преди да бъде окончателно завършен, документалният филм e избран да открие международния филмов фестивал „Берлинале“ (2023), където получава овации и изключително положителни отзиви.

По инициатива на Humanity for Freedom премиерата се състоя в рамките на 72 часа на шест континента, в повече от дузина държави. Първата прожекция на „Суперсила“ беше в Лондон на 6 юни, а последната - в София и Вашингтон на 8 юни. Останалите градове в програмата включват Рим, Тбилиси, Абуджа, Токио, Сидни и Буенос Айрес.