България стартира с обрат на Европейското по волейбол

Дамите ни сразиха Хърватия с 3:1 гейма

Спорт
00:31 - 17 Август 2023
6793
България стартира с обрат на Европейското по волейбол

Волейболистките от националния отбор на България стартираха със страхотен обрат участието си на Европейското първенство. Момичетата на Лоренцо Мичели се наложиха над Хърватия с 3:1 (23:25, 25:23, 25:20, 25:18) в първия си мач от Група В на шампионата, игран тази вечер пред едва около 750 зрители в зала "Арена ди Монца" в Монца (Италия).

Днес (17 август) българските "лъвици" ще изиграят втората си среща от групата срещу отборът на Босна и Херциговина, който по-рано днес започна с драматична победа над Швейцария с 3:2 гейма. Двубоят е от 19,00 часа българско време.

Началото на първия гейм беше отлично за България, която поведе с 2:0 след силна атака на Мария Йорданова и ас на Борислава Съйкова. Хърватия веднага обърна за 4:2 в своя полза след силни изяви на Лучия Млинар и Ема Щруняк. Разликата леко нарасна до 8:5 след ас на Андреа Михалевич, което накара селекционерът на България Лоренцо Мичели да вземе прекъсване.

Последваха успешна атака на Елена Бечева и ас на Мира Тодорова за 7:8. "Лъвиците" съумяха да стигнат до 9:9 след атака на Радостина Маринова и контра блок-аут на Бечева. Двата тима продължиха напълно равностойно до 14:14, след което хърватките отново дръпнаха с 16:14 след грешка от неразбирателство в българския състав и ас на Щруняк.

Българските момичета стигнаха до ново равенство при 17:17 след грешка при мрежата на Мартина Шамадан и нова директна точка от сервис на Тодорова. България дори излезе напред в резултата с 19:17 след атака в аут на Млинар и контра на Маринова. Разликата стана 21:18 след силна и успешна контра на Елена Бечева. В игра за България се появи и капитанката Мирослава Паскова-Кънева, която се завърна след контузия и претърпяна операция.

Хърватия успя да изравни при 23:23 след атака на Андреа Михалевич и аут на Радостина Маринова. В крайна сметка хърватските волейболистки измъкнаха гейма с 25:23 след две отлични блокади на Ема Щруняк.

И втората част тръгна по-добре за хърватките, които дръпнаха с 2:0, с след това с 6:3 след две поредни силни атаки на Мартина Шамадан. Разликата стана 8:4 след ас на Шамадан, което принуди Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут за България. Българките успяха да намалят до 8:9 след две страхотни блокади на Борислава Съйкова и влязлата като резерва Мирослава Паскова-Кънева.

Последва отличен блок-аут на Радостина Маринова - 9:9 и прекъсване за селекционерът на Хърватия Ферхат Акбаш. Хърватия отново поведе при 12:10 след блокада на Божана Бутиган и силна контра на Ема Щруняк. Нова атака на Радостина Маринова и блок на Мира Тодорова и 12:12. Равенството се запази до 15:15, след което Хърватия отново излезе напред със 17:15 след ас на Лучия Млинар и грешка на българската разпределителка Мирела Шахпазова, която влезе в игра по-рано в гейма.

Въпреки второто прекъсване за Лоренцо Мичели, разликата набъбна до 20:16 след успешна блокада на Божана Бутиган и ас на Мартина Шамадан. Последваха два отлични блока на Вангелия Рачковска, влязла като резерва, и контра блок-аут на Радостина Маринова и 20:19.
Контра на Рачковска и блокада на Борислава Съйкова и 21:20 за България. Играта продължи точка за точка до 23:23, но все пак България затвори гейма в своя полза при 25:23 след блокада на Мира Тодорова и страхотна контра на Паскова-Кънева.

На старта на третия гейм България поведе с 4:2 след поредна атака на Радостина Маринова и контра на Вангелия Рачковска. Преднината на "лъвиците" нарасна до 8:4 след две поредни грешки и неразбирателство на хърватските волейболистки. Постепенно Хърватия съумя да изравни при 11:11 благодарение на Андреа Михалевич и две поредни грешки на българките и дори излезе напред в резултата с 12:11 след ас на Мартина Шамадан. Това накара Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут за България.

Въпреки това, последва контра блок-аут на Михалевич и 13:11. Грешка на Михалевич и блокада на Радостина Маринова и 13:13. Българските момичета отново поведоха при 18:15 след нова успешна атака на Рачковска, аут на Михалевич и силна контра на Маринова. Преднината на българките стана 22:17 след ас на Маринова и отлична изява на мрежата на разпределителката Петя Баракова. В крайна сметка България без особени проблеми спечели гейма с 25:20 след отлична единична блокада на Мира Тодорова и поведе с 2:1.

След равностойното начало на четвъртата част България дръпна с 6:3 след успешна блокада на Петя Баракова последвана от отлични контри на завърналата се в игра Мария Йорданова и Радостина Маринова. Това принуди треньорът на Хърватия Ферхат Акбаш да поиска прекъсване. Въпреки това, последва нова силна контра на Йорданова и нов блок на Баракова и 8:3. Разликата продължи да расте до 12:4 след атака в аут на Мартина Шамадан и ас на Мария Йорданова. "Лъвиците" задържаха предимството си до 16:8 след поредна атака на Радостина Маринова, ас на Петя Баракова и контра на Мирослава Паскова-Кънева.

България продължи да води до 20:11 след нова успешна атака на Мария Йорданова, след което спокойно спечели гейма с 25:18 след блок-аут на влязлата като резерва Мерелин Николова, а с това и мача с 3:1.

Над всички за България бе Радостина Маринова със страхотните 23 точки (1 блок, 1 ас и 39% ефективност в атака) за победата. Мира Тодорова (3 блока, 3 аса и 55% ефективност в атака) и Борислава Съйкова (5 блока!, 2 аса и 50% ефективност в атака) добавиха още 12 и 11 точки за успеха.

За тима на Хърватия центровете Мартина Шамадан (2 блока, 3 аса и 42% ефективност в атака) и Божана Бутиган (6 блока!, 2 аса и 38% ефективност в атака) реализираха 15 и 14 точки.