България тръгва към Париж 2024 с едва 8 медала за 3 г.

Титлите са само две: на щангиста Карлос Насар от световното през есента на 2021 г. (малко след Токио 2020) и на ансамбъла по художествена гимнастика в многобоя от шампионата на планетата в София 2022

Новини
22:00 - 03 Март 2024
3181
България тръгва към Париж 2024 с едва 8 медала за 3 г.

Напоследък все по-често в публични изяви ръководството на спортното министерство в лицето на министър Димитър Илиев и заместничката му проф. Даниела Дашева говори оптимистично за предстоящите олимпийски игри в Париж 2024. Пресмятат се спечелените до момента квоти (те са 19 за 21 спортисти), прогнозира се колко ще са общо (ММС говори за 35-40), изреждат се дисциплини, в които уж имаме шансове за медали.

И вероятно с наближаването на игрите това говорене ще зачестява. А истината е, че основание за оптимизъм няма за българското представяне в Париж 2024. Просто защото повечето от успехите на нашите състезатели в приключващия олимпийски цикъл са на "по-долните етажи" в елитния спорт, пише СЕГА. 

Да, българските спортисти печелят медали на европейски първенства или от турнири за Световни купи, но това не е реално мерило за тяхната конкурентоспособност на най-големия спортен форум. За такова може да се приеме световното първенство, където по принцип си дават среща най-добрите състезатели от целия свят, както е на олимпийските игри.

А от Токио 2020 насам България има всичко на всичко 8 медала от шампионати на планетата, спечелени в пет вида спорт от програмата на Париж 2024 (виж таблицата).

Титлите са само две: на щангиста Карлос Насар от световното през есента на 2021 г. (малко след Токио 2020) и на ансамбъла по художествена гимнастика в многобоя от шампионата на планетата в София 2022.

В добавка са двата сребърни медала на борците Едмонд Назарян и Кирил Милов от 2022 г., плюс бронзовите Стилияна Николова (худ. гимнастика от 2022 г.), Семьон Новиков (борба, 2023), Йоана Илиева (фехтовка, 2023) и Светлана Станева (бокс, 2023).

И... това е!

Всички останали отличия за България от световни първенства са или в неолимпийски спортове, или в неолимпийските категории на бокс, борба и щанги, или само в отделни упражнения (щанги) и съчетания (художествена гимнастика), каквито не се зачитат на олимпиади. 

На практика няма и на какво повече да разчитаме, защото световните шампионати в олимпийските спортове приключиха (едно от редките изключения е това по джудо, което ще е в Абу Даби от 19 май)