България влиза в Шенген в началото на декември?

Вчера е приключила проверката за готовността на страната ни

Новини
12:28 - 14 Октомври 2022
4773
България влиза в Шенген в началото на декември?

На 8-9 декември може да очакваме решение за присъединяването ни към Шенген, стана ясно от думите на външния министър- Николай Милков на седмичния брифинг във ведомството. Топката е в нашето поле, подчерта Милков. Започват дипломатически совалки, за да се гарантира положителното становище за членството ни в Шенген.

Вчера е приключила проверка за готовността ни да влезем в шенгенското пространство. Вътрешният министър е уверил първия ни дипломат, че тя е успешна. Все пак министър Милков отчете, че това е оценката на проверяваните, а не на проверяващите. Преди ЕС да се произнесе за нашата готовност и Европейският парламент се очаква да излезе със съответната резолюция.

Темата за влизането ни в Шенген, бе повдигната от Румен Радев, както на работната си среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, така и по време на друга такава със свои колеги държавни глави от групата "Арайолуш". Радев убедено представи, че присъединяването на България към шенгенското пространство е не само инвестиция в регионалната сигурност, но и предпоставка за по-голяма стабилност.

Служебният премиер Гълъб Донев също е изказвал позиция по отношение присъединяването на България към Шенген. Според него една от най-важните мерки, които трябва да се предприемат, е засилване на граничния контрол. Донев обяви тогава, че в края на мандата на правителството предстои да се вземе решение, с което части от граничния пункт "Капитан Андреево" да стане обект от значение за националната сигурност.