България - втора спортна сила на Балканите

Пред нас са само румънците

Новини
11:09 - 12 Август 2024
925
България - втора спортна сила на Балканите

България завърши Олимпийските игри в Париж с три златни, един сребърен и три бронзови медала. Това ни отрежда 26-то място в класирането по медали на Игрите.

Така България се нарежда на второ място сред държавите от Балканския полуостров.

Пред нас са само румънците, които са с три златни, четири сребърни и два бронзови медала. Зад България останаха Сърбия, Хърватия, Гърция, Турция, Словения, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Черна гора.

Трябва да се каже, че по златни и сребърни медали сме наравно със сърбите, но имаме предимство пред западните ни съседи при бронза - 3:1, което ни поставя пред тях в подреждането.

20-годишният Карлос Насар спечели златото по безапелационен начин златото в дисциплината вдигане на тежести до 89 кг., със световен и олимпийски рекорд. Това бе първи златен медал за България в този спорт от 2004 година, когато в Атина триумфира Милен Добрев.

За родината златни медали по невероятен начин спечелиха борците Семен Новиков (класически стил, 87 кг.), Магомед Рамазанов (свободен стил, 86 кг.), които изведоха българската борба до сила №1 едно в Европа на тази Олимпиада. Новиков донесе първо злато за класическата борба от 2000 година, когато Армен Назарян развя българското знаме в Сидни.

Рамазанов пък донесе първи златен медал в свободния стил за България от 1996 година в Атланта, когато на олимпийския връх стъпи великият Валентин Йорданов. Интересното е, че за първи път от 1980 година България печели злато и в двата стила, последният път това се бе случило в Москва преди 44 години.

Историческо сребро заслужи Боряна Калейн в индивидуалната надпревара в художествената гимнастика. Най-добрата ни гимнастичка е едва втората българка стигала толкова високо на олимпийската стълбичка в индивидуалната програма. Тя стори това след Адриана Дунавска, която също е със сребро от Сеул 1988 година.

За бронзови медали се пребориха Хавиер Ибанес (бокс, 57 кг.), Кимиа Ализаде (таекуондо, 57 кг.), Божидар Андреев (вдигане на тежести, 73 кг.).

Така Андреев изпълни своето обещание да донесе медал от игрите, след като се размина с него в Токио. Той показа, че е най-добрият европеец в тази категория и защити европейската си титла, като пред него бяха само индонезиец и тайландец.

За Ибанес това бе първи олимпийски медал в неговата кариера, като се бори мъжки и се размина с големия финал.

Ализаде пък спечели исторически първи медал от таекуондо за България, като вече нашата страна има медали от 18 спорта от Олимпиади. За родената в Иран състезателка, това е втори олимпийски медал, след като има бронз в същата категория и от Рио 2016 година за Иран.