Български евреи: „Шалом“ внася разделение в еврейската общност

Призовават ръководство на организацията да прекрати клеветническите кампании, които води срещу страната

Новини
13:38 - 18 Май 2023
3014
Български евреи: „Шалом“ внася разделение в еврейската общност

Всички представители на еврейската общност в България да се обединят около историческата истина за спасяването на българските евреи през Втората световна война, като уникален акт на българското общество и държава.

Това се посочва в отворено писмо до служебния премиер Гълъб Донев, подписано от представителите на организации на българските евреи - Елко Хазан (на снимката) от ръководството на Българо-еврейския научен институт, Роман Стоянов, основател на института и Естер Георгиева от Клуба на приятелите българи и евреи. 

Ние, представителите на организации на българските евреи, несподелящи позициите, застъпвани от сегашното ръководство на Организацията на евреите в България (ОЕБ) „Шалом“, сме изключително притеснени от някои аспекти на дейността му, като не само претендира да представлява цялата еврейска общност в България, а и

системно използва името на тази организация в кампании, насочени срещу българската държава, обществото и историческата истина, пише в отвореното писмо. 

В него се посочва още, че представителите на организации на българските евреи считат, че действията на ръководството на ОЕБ „Шалом“ внасят разделение не само в еврейската общност в България, но и крият риск от отчуждаването на самата еврейска общност от българския народ, от който тя винаги е била интегрална част.

Представителите на организации на българските евреи призовават всички представители на еврейската общност в България да се обединят около историческата истина за спасяването на българските евреи през Втората световна война, като уникален акт на българското общество и държава.

Благодарение на тези действия нито един евреин не беше депортиран в лагерите на смъртта или убит на територията на българската държава, се припомня в писмото. 

В него се настоява още за недопускане на „окалването“ на паметта на спасените 50 хил. български евреи, както и паметта на нашите спасители. „Точно до това водят опитите за вменяването с фалшификати на българската държава на чужда вина за депортацията на евреите от Тракия, Македония и Пирот с користната цел за финансовото облагодетелстване на малцина“, казват представителите на организации на българските евреи.

Те искат още българското правителство да отмени монопола на ОЕБ „Шалом“ върху гласа на еврейската общност в България.

Според тях само така представители и на други еврейски организации в България могат да имат достъп и да бъдат включени в консултативните съвети и работни групи, които определят държавните политики по отношение на религиозните общности в страната.

Сегашното ръководство на ОЕБ „Шалом“ да прекрати клеветническите кампании, които води срещу България

пред международните еврейски организации, настояват още представителите на организации на българските евреи.

Те посочват, че спасяването на еврейската общност в България през Втората световна война е уникален морален капитал, от който светът се нуждае и днес, и общ дълг на цялото общество е

да не позволяваме някой да петни паметта на спасени и спасители за собствена финансова изгода.