Българските гурбетчии на Острова намаляват

Пандемията и икономическите последици са принудили хиляди българи да се завърнат в България

Новини
21:00 - 29 Юни 2024
19350
Българските гурбетчии на Острова намаляват

Българските работници в Обединеното кралство намаляват заради икономическата криза и по-трудните условия за намиране на работа. И макар все още да има голяма търсене на работа ръка на Острова, шансовете за нашенците да бъдат наети не са големи. 

Огласени данни за имиграцията в Обединеното кралство показаха значителен спад на българските работници. Ако през 2019 г. са били около 128 000 души, то сега са 86 000. Българско проучване също установи, че 47 000 нашенци са се завърнали от Англия в родината. Голяма част са направили това по време на пандемията и последвалата икономическа криза.

Безработицата във Великобритания неочаквано се повиши над 4 процента. Това е лоша новина за българите, които продължават да гледат на Острова като на възможност за по-добър живот.

"Според мен разликата отпреди 2019 г. и Брекзит е, че идваха хора и същевременно си отиваха.Но сега след Брекзит дадени хора са си отишли, а не са дошли същата бройка нови хора. И най-вече заради новите правила, които изискват работни визи. Повечето български работници са нископлатени професии в строителството, в почистването, за които тези работни визи, които правителството е въвело, не работят. Затова, според мен, проблемът не е в липсата на желаещи, а в липсата на възможност всеки, който желае, да дойде", заявява Атанас Чиков, миграционен консултант.

Атанас Чиков е миграционен консултант и всеки ден вижда как новата британска визова система препъва европейците, опитващи се да дойдат на Острова да се трудят. Едва 5% от издаваните визи са за граждани от европейски държави.