Българските клубове получават пари за два сезона от УЕФА

Елитните ни представители трябва да решат дали средства ще отидат за колегите им от Втора лига

Спорт
13:48 - 26 Септември 2024
857
Българските клубове получават пари за два сезона от УЕФА

Супер новина научиха родните клубове, след като Българската професионална футболна лига разпространи информацията, че през настоящата кампания те ще получат много сериозна сума от УЕФА свързана със солидарните плащания на база новата схема за изплащане.

Преди няколко дни стана ясно, че сумата, която ще се разпределя за отборите, които не участват в европейските клубни турнири, нараства почти двойно и става 258 млн. евро за шампионатите извън топ 5.

Сега се разбра, че се променя и начинът на изплащане. До момента клубовете получаваха тези пари с голямо закъснение. Например за сезон 2023/24 година отборите ще получат средствата в началото на 2025 година, което се и очаква да се случи.

Допълнителен бонус обаче е това, че промяната в схемата на плащане означава, че през месец февруари клубовете ще получат и значителни средства от УЕФА базирани на настоящата кампания. Това са 70% от средствата, които се разпределят на база ранглистата на УЕФА. Останалите 30% пък ще влязат през месец юни. Те зависят от представянето на най-добре класиралият се отбор от всяка държава в евротурнирите, като за България това е Лудогорец.

Така, с прости думи казано, родните клубове ще получат значителни средства почти накуп в рамките на няколко месеца и то за два сезона – 2023/24 и 2024/25 година.

Друг любопитен момент обаче е това, че тези средства вече са насочени изцяло към отборите от efbet Лига, като само с тяхно решение (а не на БФС или БПФЛ) могат да бъдат отделени такива и за отборите от Втора лига

Ето какво написаха от БПФЛ:

Асоциацията на Европейските лиги информира БПФЛ, че се очаква промяна в схемата и сроковете за изплащане на солидарни плащания на УЕФА. Освен промяна на разпределяемата сума, която възлиза на 258 млн. евро за първенствата извън топ 5, се променя и начинът и срокът на плащанията.

Реално българските клубове ще получат 70% от парите за сезон 2024/25 1 година по-рано или през февруари 2025, а останалите 30% през юни 2025.

До този момент средствата за даден сезон се изплащаха 8 месеца след неговия край. Така например за изминалия сезон 2024/24 средствата се очаква да бъдат получени в началото на 2025 година (както се случи последните 3 сезона).

С промяната на начина на плащане българските клубове ще бъдат сериозно финансирани тази година, тъй като на практика ще получат средства за два сезона в Европа. В началото на 2025 година ще бъдат изплатени солидарните плащания за сезон 2023/24, а през февруари ще бъдат получени и 70% от плащанията за настоящата кампания.

Вече стана ясно, че по новия регламент парите за отборите, които не участват в европейските клубни турнири, са предвидени само за тимовете от Първа лига, като средства за отборите от Втора лига могат да бъдат отпуснати само при изрично решение на клубовете от елита.