Българският розов домат удари 6 лева килото

Новини
19:11 - 09 Февруари 2020
8871
Българският розов домат удари 6 лева килото

Българският розов домат направи ценови рекорд за сезона в голяма търговска верига. Килото на зеленчука се продава в тарелки за внушителните 5,99 лв. В ​същия магазин килограм розови домати от Турция ​е на цени 3,99 лв. Иначе на едро вносният розов домат се предлага между 3 и 3,20 лв./кг.

Последният седмичен бюлетин на Държавната комисия по стокови борси и тържища показва, че за периода 27-31 януари оранжерийните домати са се търгували на едро срещу 2,60 лв./кг. Цената на вносните оранжерийни краставици също "литна" в търговската мрежа. В една отголемите вериги гръцките краставици стигнаха 5,60 лв/кг. На едро цената им е 4.30 лв/кг, като увеличението на седмична база е 83 стотинки или 24,1%.

До средата на февруари ще излязат българските краставици и цената ще се регулира, успокоиха оранжейници. Доскорошният изпълнителен директор на Българска асоциация на производителите на оранжерийни продукти /БАПОП/ Атанас Кунчев пък недоумява каква е причината за високата цена на родните розови домати. Той подозира, че те са от миналогодишна реколта, брани на зелено, тъй като за тази година все още няма първа реколта.