Балкански: Не искам циркът да загине преди мен!

Нещо за четене
14:40 - 21 Октомври 2020
1747
Балкански: Не искам циркът да загине преди мен!

Цирк Балкански е най-известният и стар български цирк. Трупата е позната по цял свят с изключителните си акробати и безстрашни артисти в хода на цялата си 200-годишна история. 78-годишният Александър Балкански дава емоционално интервю пред Reuters, в които разкрива опасенията си за бъдещето на цирка, предаде Канал 3.

„Не ми се иска циркът да загине преди мен. Искам аз да си отида преди него“, каза цирковият артист.

По традиция сезонът на цирка продължава от април до ноември, но пандемията направи така, че у нас този вид изкуство отвори врати едва през септември и то при строги противоепидемични мерки.

Александър Балкански споделя, че капацитетът на трибуните е около 2000 души и след първите няколко дни ежедневно са присъствали по 300-600 зрители, но още през втората седмица се е забелязал спад с около 10%. Днес дори той се оплаква, че билети си купуват едва няколко десетки зрители.

Трупата на цирк Балкански е съставена от 40 артисти, сред които са и световно известните колумбийци, изпълняващи „Колелото на смъртта“ със своите мотоциклети.

Преди няколко месеца Балкански ипотекира дома си срещу €250 000, за да може да поддържа цирка жив, а получените помощи в размер на €50 000 са били похарчени само за няколко дни, тъй като се отишли за наеми, поддръжка на техниката и заплати.

„България трябва да знае, че цирк Балкански е жив. Сезонът ни приключва на 22 ноември и съм сигурен, че ще успеем да оцелеем“, каза още той.