БАН анализира кибер рисковете, предлага мерки за защита

Крипто-вирусни атаки, фишинг заплахи и фалшиви новини дебнат в мрежата, отчитат информатиците

Новини
14:13 - 30 Април 2020
1014
БАН анализира кибер рисковете, предлага мерки за защита

Десетте най-актуални рискове и заплахи от техно-социален тип, свързани с COVID-19 за 2020 година, анализират учени от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Информатиците предлагат и практически мерки за защита, съобщиха от Академията.

Обобщените данни от анализа на доцент Златогор Минчев и на асистент Иван Гайдарски от секцията "Информационни технологии в сигурността" на ИИКТ-БАН дават текущ приоритет на заплахите и рисковете, свързани с атаки върху ключови онлайн услуги и уязвимости при работната организация "Home Office".

Според учените други значими кибер рискове към момента са: фишинг заплахите и малуеър атаките. "Растеж в значимостта, но в по-малка степен, се очаква и по отношение на крипто-вирусните атаки, уязвимостите в популярни приложения, robocall измамите, фалшивите приложения и новини, измамите от сивия пазар и зловредните домейни", предупреждават в своя анализ компютърните специалисти от БАН, цитирани от БТА. 

Предвид този факт е добре въвеждането на мерките за защита да става при максимално автоматизиране, като се разчита на интелигентни системни решения за сигурност и на защита с многократно осигуряване, обясняват учените.

Така от една страна ще се предотвратят загубите на данни, информация, технологични и икономически ресурси, а от друга - ще се улеснят ежедневните социални процеси, чрез интелигентна технологична подкрепа за ефективно трансформиране на обществото в новата дигитална реалност, свързана с коронавируса.