БАН даде рамо на кабинета за Северна Македония

Учените заявиха, че ще следват историческата истина за миналото на Скопие

Новини
17:16 - 10 Ноември 2020
2178
БАН даде рамо на кабинета за Северна Македония

Учените от БАН дадоха рамо на кабинета за позицията по казуса Северна Македония.   

Българската академия на науките, вярна на своите традиции да се грижи "за изучаването на българските земи и природа, българския бит, език книжнина, българската история...", следи с изострено внимание развитието на отношенията между София и Скопие.

Тя намира за ползотворни усилията на българското правителство за приобщаване на Република Северна Македония към ценностите на Европейския съюз и подкрепя позицията му до Европейската комисия, че не приема предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, се казва в съобщение от ръководството на БАН.

В него от БАН заявяват, че "неотклонно ще отстояват с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, включително българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители".

"Академията ще продължи с изследванията по темата "Македония" и популяризиране на резултатите, независимо от политическите влияния и стремежи на определени кръгове в Република Северна Македония за преиначаване на миналото", се посочва в съобщението от ръководството на БАН.