Банките с условие: Отсрочки по кредитите само за редовните платци

Облекченията от страна на трезорите важат и за ипотечни, и за потребителски заеми

Новини
16:42 - 05 Април 2020
3160
Банките с условие: Отсрочки по кредитите само за редовните платци

Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите си до 1 март, без забава, по-голяма от 30 дни, обясни председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов пред БНР.

В понеделник тежката дума по важния казус ще си каже и БНБ, която трябва да одобри проекта за правила, които ще прилагат търговските банки. С уговорката, че все пак Централната банка трябва да одобри предложенията на търговските банки във връзка с препоръката на Европейския банков орган за налагане на мораториуми, Андронов коментира, че отсрочките ще се отнасят за всички видове кредити - и за потребителски, и за ипотечни.
 
"За всички кредити ще се отнася. Кризата влияе негативно почти на всички в икономиката, така че не сме предварително ограничили субектите", коментира банкерът.
 
Още новини от България и света четете тук
 
По думите му, доказването на обстоятелствата около затрудненията, вследствие на ограничителните мерки, ще става по различни начини. "Това е една подадена ръка за няколко месеца, след което се надяваме гражданите и фирмите да си стъпят на краката и да продължат напред", добави Андронов.
 
"Това, което сме разработили за отсрочване на задължения по кредити за фирми и граждани, ще даде възможност да достигнат до нов погасителен план, според който през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и целият срок на техния кредит ще се отложи с периода на отсрочването", поясни финансистът.
 
"Срокът на действие на тази процедура е до самия край на месец юни, тоест, не е необходимо сега всички да се втурнат, особено в този период. По-скоро нека да се консултират с банките и заедно да изберат графика и момента", предупреди банкерът.