Бърдаров : 2050 г. ни чака демографски апокалипсис

Това, което направим или не направим днес, ще даде ефект след 5, 10, 15 или 20 години, каза демографът

Новини
12:00 - 10 Март 2024
3709
Бърдаров: 2050 г. ни чака демографски апокалипсис

Демографът и български писател доцент Георги Бърдаров коментира как може да се промени благоприятно демографският облик на страната ни в студиото на NOVA.

„Със сигурност този въпрос има два аспекта. Единият е чисто демографски аспект, другият е чисто личният аспект на жените, които взимат това решение. Чисто демографският аспект е, че по никакъв начин забраната или разрешаването на абортите не може да повлияе на демографската ситуация”, посочи доцентът на въпроса дали вписването на абортите в Конституцията на Франция би имало отражение върху раждаемостта.

"Вече личният аспект естествено, моето мнение е, че всеки един човек, трябва сам да определя своя живот и това, което трябва да прави с него", допълни Бърдаров.

По думите му раждамостта в България е ниска, но това не е проблем, защото тя е ниска в целия развит свят. Въпреки това, Бърдаров смята, че всичко което държавата може да направи, за да стимулира раждаемостта - трябва да го направи. 

"Всяко едно родено бебе в България е бонус за България, освен личния бонус за семейството, в което е родено, така че всичко, което може да направи държавата за демографската криза, трябва да се направи. Много пъти съм казвал и пак ще го кажа - това, което направим или не направим днес, ще даде ефект след 5, 10, 15 или 20 години. Ако ние днес не предприемем активните демографски мерки, към 2050 година демографската картина на България ще бъде апокалиптична", допълни доцент Бърдаров..