Бърнаут ни изпепелява в офиса

Професионалното претоварване води до психологически срив и демотивация

Здраве
13:06 - 16 Март 2019
5004
Бърнаут ни изпепелява в офиса

В последните години стана модерно да се говори за професионалното прегаряне или т.нар. „бърнаут”. Терминът е американски и се свързва с огромния стрес, който корпоративната кариера причинява на служителите – от асистент – до изпълнителен директор. Бърнаут е израз на физическо и емоционално изтощение заради претоварване в офиса, което води до психологически стрес, чувство за неудовлетвореност и демотивация.

Белгийският философ Паскал Шабо нарича професионалното прегаряне „болестта на нашата цивилизация”. Така например в САЩ броят на хората, които взимат антидепресанти, се е увеличил с 400% в последните 30 години. Рутината, стресът на работа, малките неща, които ни дразнят до полуда, но не можем да променим – всичко това влияе на психическото ни състояние. С времето негативните емоции се натрупват и могат да доведат до сериозен психологически срив. Симптомите са много, но когато започнем нервно да отброяваме дните до петък още в понеделник, със сигурност трябва да знаем, че сме на път да изпитаме „бърнаут”.

Претоварването ни кара да се чувстваме безсилни, а тялото логично отговаря на тревогите на ума със симптоми като главоболие, високо кръвно налягане и болки във врата, кръста и гърдите. Нарушеният или непробуден сън, проблемите със събуждането или заспиването са други често срещани проблеми, пряко свързани със стреса, които могат да нарушат естествения ни баланс. Неслучайно повечето от „изпепелените” от професионални ангажименти търсят спасение в алкохола, някои и в наркотиците.

И все пак тези от нас, които решават да напуснат града по време на уикенда, за да се насладят на природата и чистия въздух са на правилния път. Физическото откъсване от рутината е ефективен метод за „охлаждане“ на ума и самият факт, че сме готови да го направим, често означава, че сме изразходили всички други варианти. Истината е, че най-добрата почивка е планираната почивка. Смисленият отдих води до много добри резултати и в личния, и в професионалния живот. За да не бъдете засегнати от бърнаут се разхождайте поне един час на ден – преди или след работа или в обедната ви почивка, в зависимост от работния ви ритъм. Разходката в парк или в гората е най-добрият начин да се освободите от натрупания през деня стрес.

Практикуването на йога, ходенето на плуване и на спа процедури също действат благоприятно на организма и ще спестят нервни сривове и депресии. Същото се отнася и за масажа. Отделете нужното време за вашето хоби, за срещи с приятели и пътувания. Светът няма да свърши, ако си вземете отпуска и заминете на море, на планина или в чужбина. Правете си и дълги уикенди поне три пъти годишно. Бъдете спокойни, офисът ви ще си е на мястото, като се върнете.