Барса посече Юве, отмениха три гола на Мората

11:19 - 29 Октомври 2020
1508
Барса посече Юве, отмениха три гола на Мората

Барселона постигна победа като гост с 2:0 срещу Ювентус в двубой от група G на Шампионска лига. Усман Дембеле даде аванс на каталунците през първата част, а в последната минута от редовното време Лионел Меси от дузпа оформи крайния резултат.

Любопитното в срещата бе, че нападателят на домакините Алваро Мората на три пъти порази мрежата на Барса, но и в трите случая попадението му не бе зачетено поради засада. В действителност испанецът, макар и с малко, бе зад гърба на последния в защитата на Барса.

След постигнатия важен успех испанският тим оглави еднолично временното класиране в групата с максимален актив от 6 точки. На второ място е Ювентус с 3 по-малко. На дъното са Ференцварош и Динамо Киев с по 1 пункт.

В началните минути от дългоочаквания сблъсък в Торино Барселона пресираше дълбоко своя противник и това даде резултат. Още във 2-рата минута Мерих Демирал сбърка и подари топката на Меси. Капитанът на Барса се озова в наказателното поле и опита да завърши със силен удар от малък ъгъл, но Бонучи се хвърли в краката му и успя да изчисти в корнер.

Секунди по-късно бившият футболист на Юве Миралем Пянич опита удар от далечно разстояние, но вратарят Войчех Шчесни успя да избие. Топката по някакъв начин стигна до Антоан Гризман. Френският национал нацели десния страничен стълб на вратата с мощен шут. Определено Юве и Шчесни извадиха късмет в ситуацията.

В 14-ата минута каталунците поведоха с 1:0. Усман Дембеле получи дълго подаване на десния фланг. Крилото на Барса успя да залъже противников защитник и стреля с десния крак. Получи се коварен рикошет в тялото на защитник и топката влетя неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Шчесни. Полският страж остана на място.

Минута по-късно Алваро Мората бе изведен сам срещу Нето. Нападателят успя да преодолее вратаря и вкара. Голът обаче не бе зачетен поради засада.

Гостите продължаваха да атакуват. В 22-рата минута Гризман и Меси разиграха чудесно с по едно докосване. Аржентинецът се озова на чиста позиция, но ударът му бе крайно разочароващ и премина далеч встрани от вратата.

Половин час след началото топката отново се озова в мрежата на испанците, но попадението пак не бе зачетено заради засада. Куадрадо центрира към Мората, който реализира, но бе зад гърба на защитата в момента на паса.

В 36-ата минута Меси поднесе на тепсия топката на Дембеле, който вместо да вкара, се засуети. Това позволи на Шчесни и защитата на Юве да затворят французина, който все пак чукна назад към своя сънародник Антоан Гризман. И нападателят обаче се забави прекалено много и в крайна сметка топката бе изчистена.

В началните минути от втората част Барса атакуваше и създаде няколко нелоши опасности пред вратата на Шчесни, но до гол не се стигна.

В 55-ата минута Деян Кулушевски получи на левия фланг. Той центрира в наказателното поле, където Куадрадо успя да отклони към Мората. Испанецът от непосредствена близост вкара за трети път от началото на срещата, но и това негово попадение не бе зачетено заради засада. Нападателят на Юве бе малко зад последния в защитата на каталунците, но това не убягна на системата ВАР, която помогна на главния арбитър в ситуацията.

Няколко минути по-късно Педри проби в наказателното поле на „бианконерите“ и опита диагонален удар. Меси се опита да отклони с пета, но не съумя и така топката излезе в аут.

В 69-ата минута Мората изведе Адриен Рабио зад гърба на защитата на Барса. Френският халф опита да завърши със силен шут в близкия ъгъл, но прати топката в аут.

Четвърт час преди края Лионел Меси пусна страхотен извеждащ пас към Антоан Гризман, който се озова сам срещу Шчесни, но ударът му по диагонала не намери очертанията на вратата.

Барселона започна да разиграва топката много умело и не даде никакъв шанс на Ювентус да организира стойностно нападение. В 90-ата минута Бернардески повали Ансу Фати в наказателното поле. Главният съдия посочи бялата точка. Останаха някои съмнение, че извършеното нарушение е извън пеналтерията, но в крайна сметка не се стигна до намеса на ВАР. Лионел Меси изпълни 11-метровия наказателен удар и направи резултата 2:0 в полза на каталунците, с което подпечата победата на своя тим.

В третата минута на добавеното време Ансу Фати се озова напълно сам в противниковото наказателно поле, но реши да комбинира с Брайтуайт вместо да завърши сам, което се оказа грешното решение. Топката излезе в аут.

С това се изчерпаха и по-интересните голови ситуации в срещата.

По същото време се изигра и другият мач от група G на най-престижния европейски клубен турнир. Ференцварош и Динамо Киев не се победиха и завършиха наравно 2:2. На почивката украинците имаха два гола преднина, но през втората част домакините от Унгария стигнаха до равенството и точката.