Барса преклони глава пред палач на Левски, голеада в Порто

Драконите завършиха груповата фаза с 5:3 срещу Шахтьор Донецк

Спорт
12:06 - 14 Декември 2023
1498
Барса преклони глава пред палач на Левски, голеада в Порто

Антверп спечели първите си точки в Шампионската лига в последния мач от груповата фаза, побеждавайки Барселона с 3:2 след драматични последни минути.

Старши треньорът на Барса - Шави, даде почивка на някои от основните си играчи, като дебют за мъжкия тим направи 17-годишният защитник Ектор Форт.

Въпреки издънката Барселона спечели група H с 12 точки, колкото има и вторият Порто, но испанците надделяха над португалците и в двата мача помежду им.

Антверп поведе в резултата още във втората минута, когато Инаки Пеня изнесе към Ориол Ромеу, но халфът на Барса допусна елементарна грешка и топката стигна до Артур Вермеерен, който отблизо я вкара във вратата на каталунците.

Барса успя да изравни в 35-ата минута. Младият диамант на "блаугранас" Ламин Ямал изчака перфектния момент да подаде топката между няколко играчи на домакините на Феран Торес, който хладнокръвно я прати в мрежата на Жан Бюте.

В 50-ата минута попадение на Винсент Янсен не бе зачетено заради засада.

Три минути след това Ламин Ямал стреля от границата на наказателното поле, но ударът му се отби в страничния стълб. Секунди по-късно Сержи Роберто първоначално получи директен червен картон, но след като прегледа на ВАР монитора съдията Марко Гуида промени наказанието му само на жълт картон.

Три минути след това Винсент Янсен получи прецизно подаване от Алхасан Юсуф, след като Ориол Ромеу проспа ситуацията, и прати топката в долния десен ъгъл за 2:1 в 56-ата минута.

В 76-ата минута още един от младоците на Барса влезе в игра - Марк Касадо, замени Сержи Роберто.

В първата минута на добавеното време Феран Торес центрира от свободен удар, а 17-годишният Марк Гиу вкара първото си попадение в турнира на богатите, засичайки топката с глава.

Веднага след изравнителното попадение обаче каталунците допуснаха нова грешка в защита, която позволи на друг 17-годишен играч да блесне - Джордж Иленихена наказа грешката на "блаугранас" и донесе успеха на белгийския тим.

Порто постигна категорична победа с 5:3 при домакинството си на Шахтьор Донецк от група H на Шампионска лига. По този начин „драконите“ се класираха за осминафиналната фаза на турнира, завършвайки втори в групата след Барселона.

Мачът започна с доминация на Порто и още в 3-ата минута Мехди Тареми отправи мощен удар с глава, но Дмитро Ризник успя да избие.

Порто поведе с 1:0 в 11-ата минута. Едно криволичещо центриране в наказателното поле на Шахтьор бе посрещнато от Еванилсон, който продължи към Галено, който вкара топката във вратата на Ризник.

Шахтьор можеше да изравни резултата много бързо в 14-ата минута, но след удара на Сикан топката премина над напречната греда в аут.

Вратарят на Порто Диого Коща се наложи да се намесва в 27-ата минута. Зубков подаде на Гочолейшвили, който стреля, но Коща внимаваше и спаси.

Шахтьор успя да изравни резултата в 29-ата минута, когато Зубков комбинира със Сикан, който вкара топката във вратата на Диого Коща. Страничният съдия маркира засада, но след разглеждането на ситуацията с ВАР, попадението бе потвърдено.

Пред Галено се откри възможност в 34-ата минута, но ударът му бе отразен от Ризник.

Порто поведе с 2:1 в 43-ата минута, когато Пепе Акино пусна към Галено, който се възползва от заспиването на защитата на Шахтьор и с много силен удар от границата на наказателното поле, прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Ризник.

Мехди Тареми бе на сантиметри от това да увеличи преднината на Порто в 51-ата минута. След центриране от фал в наказателното поле на Шахтьор той стреля с глава, но Ризник успя да избие.

Порто направи резултата 3:1 в 62-ата минута. Лош пас от Шахтьор в средата на терена бе пресечен от Галено, който се втурна към наказателното поле на украинския тим, след което подаде към Мехди Тареми, който пое топката с крачка и дори не погледна към вратата, преди да стреля покрай Ризник с левия крак, пращайки топката в мрежата.

Еустакио си вкара автогол в 72-ата минута и Шахтьор се върна в мача. Защитникът на Порто Санчес не се справи с дълга топка, която попадна в краката на Сикан. Нападателят на Шахтьор си проби път в наказателното поле, преди да центрира и пасът му се отклони от Еустакио, за да влезе във вратата на Диого Коща.

Порто направи резултата 4:2 в 76-ата минута. Пепе празнува 100-то си участие в Шампионска лига с рядък гол. Централният защитник на Порто се нахвърли от корнера, който Тареми спечели, и ударът му с левия крак имаше твърде много сила, за да може Ризник да се справи с него. Стражът на Шахтьор напразно се опита да го отбие, но технологията на голлинията потвърди, че топката е преминала линията.

Порто направи резултата 5:2 в 82-ата минута. Франсиско Консейсао с премерен удар покрай Ризник вкара топката във вратата на Шахтьор.

Шахтьор върна едно попадение в 88-ата минута, когато Степаненко асистира на Егиналдо, който направи резултата 3:5.

Порто се класира за осминафиналите на Шампионска лига. Отборът завърши с 12 точки на второ място в групата. Барселона също има 12 точки, но завърши на първо място заради по-добри показатели в директните мачове.

Шахтьор Донецк е трети и ще играе в Лига Европа, а Роял Антверп отпада от турнирите.