Барса продава ТВ правата си за 25 години напред, получава над 200 млн.

Спорт
17:48 - 28 Юни 2022
1245
Барса продава ТВ правата си за 25 години напред, получава над 200 млн.

Барселона ще обяви в сряда продажбата на 10% от телевизионните си права за следващите 25 години, за което в клубната хазна ще влязат между 205 и 215 милиона евро. Каталунците вече са постигнали споразумение с американската инвестиционна компания „Sixth Street Partners“, което се очаква официално да бъде подписано в сряда.

Този приток на пари ще даде възможно на клуба да приключи финансовата година на 30 юни с положителни числа и това ще стане на практика в последния момент, тъй като четвъртък беше последният ден за приключването на операцията.

Споразумениети със северноамериканската инвестиционна група идва, след като други канали, като тези на „CVC“, „Goldman Sachs“ и „Bank of America“, бяха отхвърлени.

„Sixth Street Partners“, която е основана през 2009 година от група работници от „Goldman Sachs“, е инвестирала през цялата си история в различни компании, като Spotify, който е основният спонсор на Барселона. Също и в отбори от НБА като Сан Антонио Спърс. През май компанията инжектира 360 милиона евро за търговската експлоатация на „Сантиаго Бернабеу“ за следващите 20 години.

След като това споразумение бъде сключено, Барселона ще работи интензивно с цел активиране на другите лостове, които трябва да му позволят да състави конкурентен отбор, който ще се бори за всички отличия, като продажбата на максимум 49,9 от „BLM“, компанията, която експлоатира маркетинга на клуба, и която също получи зелена светлина на извънредното събрание на 16 юни.

Освен това се предвижда продажбата на 49,9% от Барса Студиос и дори на допълнителни 15% от телевизионните права.