Барселона развя Прайд знамето

По света
20:39 - 02 Юли 2024
4886
Барселона развя Прайд знамето

ФК Барселона има славата на един от отборите с най-многобройни последователи в социалните медии сред всички професионални спортни отбори, с десетки милиони фенове по целия свят. А през уикенда клубът използва платформата си, за да изпрати своята любов към LGBT общността... дори към потенциално недружелюбната публика.

За да закрие Месеца на прайда, ФК Барселона издигна ЛГБТ флага. Знамето се развя на арената, собственост на отбора, Palau Blaugrana.

Както може да се очаква, ФК Барселона сподели снимки на знамето в много от своите акаунти, често срещано явление за спортните отбори през юни. Това включва арабския акаунт на клуба в X (бивш Туитър), който може да се похвали с повече от 5,7 милиона последователи.

Правата на LGBT хората не съществуват в много части на Близкия изток. Но това не означава, че в тази част на света няма ЛГБТ хора. С издигането на прайд флага ФК Барселона показа, че стои до своите фенове от всички цветове.

Зандер Мъри, наскоро пенсионираният шотландски професионален футболист, който публично се обяви за гей, подчерта този жест.

„Браво Барса“, написа той. „Направих много разговори тази година. Това се предава на живо в Близкия изток. За което получавам толкова вълнуващи съобщения от нашата общност там.“

Въпреки че ФК Барселона далеч не е единственият клуб от Висшата лига с арабски акаунти в социалните медии, това е единственият голям отбор, който призна Месеца на гордостта в споменатите платформи. Реал Мадрид, например, не публикува нищо за LGBT общността през юни.